Kolakušić: 330 tisuća blokiranih građana i ništa se ne poduzima, a za jednu kompaniju piše se zakon

Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda bio je gost Točke na tjedan te je komentirao lex Agrokor.

Dosta dobavljača Agrokora strahuje da će biti izostavljeni iz dogovora. Kako se pravno regulira situacija kada propada ovako veliki koncern?

“Republika Hrvatska ima stečajni zakon koji obuhvaća predstečajni i stečajni postupak. Prilikom uvođena predstečajnog postupka, jedne vrste prisilne nagodbe, veliki štite svoje pozicije. Velikima se ne otpisuje ni kamata ni glavnica, dok se malima otpisuje i do 90 posto duga kako bi se olakšala naplata potraživanja velikima”, objasnio je Kolakušić i dodao kako je prvi prijedlog zakona imao direktnu odredbu da povjerenik različito tretira vjerovnike po principu velikima sve, malima mrvice.

Vlada je usvojila prijedlog lex Agrokora protiv kojeg ste bili, kako sad gledate na njega?

“U globalu se situacija nije promijenila, Zakon se pisao za jednu, unaprijed poznatu osobu i nije u skladu sa Ustavom RH. Drago mi je da su prihvaćene brojne primjedbe jer je izgledalo kao da to nije pogledao nijedan pravnik”, smatra Kolakušić i dodaje kako su naknadno napravljene neke promjene i sad su ublažene povrede Ustava.

Vlada naglašava da to nije zakon koji spašava Todorića, kako to komentirate?

“Kada to ne bi bio zakon za spas jedne pravne osobe onda bi se o tome raspravljalo i povuklo bi se iz javne procedure, a budući da je to izostalo sve je jasno. Inače bi bilo postupanje po postojećem zakonu, stečaj ili predstečaj”, objasnio je Kolakušić.

Kako komentirate kaznenu prijavu Bože Petrova?

Ukoliko je utemeljena na osobnim saznanjima onda je svakako utemeljena, ali ako je utemeljena na medijima onda nije prihvatljiva. Ne znam s kojim podacima Božo Petro raspolaže, ali kaže da su to saznanja iz medija.

Porezna tajna ispred javnog interesa?

“Neprihvatljivo je da u poreznom zakonu postoji odredba po kojoj su utajeni porezi. Svi moraju biti na listi dužnika, ili ona postoji ili ne postoji”, smatra Kolakušić.

Što mislite o ovršnom zakonu?

“To je uistinu nevjerojatno. Govorimo o 330 tisuća blokiranih građana i ništa se ne poduzima. Ne brinemo se za 1/4 stanovnika Hrvatske. Time što za jednu kompaniju radimo sve narušavamo tržišne odnose i to je nedopustivo. Ovršni zakon treba u cijelosti staviti izvan snage dok se ne prepiše neki sustav drugih zemalja”, jasan je Kolakušić koji je na kraju dodao i kako je slučaju u kojem Vlada bira povjerenika koji će pogledati kompletnu dokumentaciju tvrtke ne možemo govoriti o neovisnosti.

Facebook Komentari