Završen sastanak predstavnika banka i dobavljača: Deblokada Agrokora nemoguća dok se ne dobije pomoć države

Završen je sastanak između predstavnika banaka i dobavljača, kojima Agrokor duguje oko 16 milijardi kuna. Sudionici tvrde da će detalji ‘standstill agreementa’ biti poznati idućeg tjedna, kada budu imali pristanak svih vjerovnika, uključujući državu.

Na zagrebačkom Žitnjaku, u prostorijama tvrtke Alka, podsjetimo, sastali su se Agrokorovi dobavljači. Razgovarali su o rokovima plaćanja i pravu prvenstva naplate. Žele deblokirati Agrokorove tvrtke što prije. U isto vrijeme, kreditori su usaglašavali zadnje detalje oko standsill aranžmana.

“Pristali smo pristupiti standstill agreementu, približili stavove i puni smo optimizma sljedećeg tjedna potpisati. Predstavnici banaka moraju dobiti suglasnosti od upravljačkih odbora”, kazao je Josip Budimir iz Francka.

“Deblokada nije moguća dok se ne dobije pomoć države”, kazao je. “Mi to ne možemo silom napraviti. Nadamo se da će to biti hitno poduzeto da bi se regulirali novčani tokovi”, dodaje.

Želimo pozvati male banke i društva da pristupe aranžmanu, poručili su. Cilj je da se podrži kompanija i donese kvalitetan plan restrukturiranja.

Na pitanje je li točno da se Ivica Todorić opire dogovoru, kažu: “Nemamo takvih saznanja, mislim da se ne opire.”

Svi su usuglašeni i bit će potpisani, od strane banaka i Agrokora.

“Ovo što razgovaramo, razgovaramo, ali moraju se uključiti dobavljači i država, ona je jedan od sudionika blokade”, poručili su.

O lex Agrokoru nisu razgovarali, navode. Nisu otkrili ni hoće li 120 dana neplaćanja od Agrokora biti prednost kod isplate duga pojedinim vjerovnicima.

Sve će biti poznato idući tjedan.

Nije rečeno i nije presudno da će restrukturiranjem upravljati osoba iz Hrvatske, rečekli su Budimir i Borislav Centner iz Erste banke nakon sastanka.

Blokada, podsjetimo, ugrožava isplatu plaća za 35.000 radnika, piše N1.

Facebook Komentari