Standstill još nije potpisan, pregovori traju, Todorić izgleda ne želi potpisati, evo koje su mu opcije

Nova runda pregovora 20-ak bankara i Agrokorovih dobavljača počela je u subotu u 12:00 sati. Kako javlja naša reporterka Katarina Brečić dobavljači će ubrzo skinuti blokade s Agrokorovih tvrtki, a uskoro bi trebalo doći i do potpisivanja standstill aranžmana. Kako neslužbeno doznajemo potpisivanje aranžmana obavit će se danas i to putem e-maila.

No, izgleda da i formalno zaključivanje ugovora blokira sam Ivica Todorić. On, bez obzira na izjave i priopćenje Erste banke, koja u ime banaka kreditira i vjerovnika objavljuje “dogovor” o standstill aranžmanu, jos uvijek ne pristaje na potpis Ugovora.

Todorić sada ima tri opcije:

Prva je da pristane na kapitulaciju, prihvati uvjete Odbora kreditora na čelu s ruskim bankama i prepusti upravljanje, a zatim i dio vlasništva bankama. To je scenarij koji želi po svaku cijenu izbjeći, prijeteći u pregovorima pristankom na vladin Lex Agrokor.

Druga je opcija da otezanjem preko vikenda u ponedjeljak pokrene predstečaj u svim tvrtkama koje su pod blokadom. Time bi bila zaustavljena daljnja nasilna naplata zadužnica i potraživanja. Time bi kompanije deblokirale svoje račune i time mogle isplatiti plaće iz tekućeg priljeva gotovine, prije svega u Konzumu.

Najveća stvar ove opcije je činjenica da u predstečajnom postupku koji može trajati 120 dana, a zatim na zahtjev i produžen, Todorić i sadašnji menadžment i dalje jedini upravljaju kompanijom i procesom restrukturiranja.

Treća opcija je nepotpisivanje standstilla i čekanje na aktiviranje Lex Agrokora.

Time bi ruske banke spriječio da preuzmu kompaniju, upravljanje i postavljanje nove uprave, već bi procese preuzeo vladin upravitelj. Todorić bi time izgubio upravljanje, a vrlo vjerojatno i vlasništvo, ali to tada ne bila njegova osobna i poslovna kapitulacija, već bi tada sebe mogao predstavljati žrtvom politike, prije svega Mosta i Bože Petrova.

N1 ovo neslužbeno saznaje iz krugova bliskim pregovorima koji se vode u Agrokorovom poslovnom tornju.

Dobavljači najavili skidanje blokada s Agrokorovih tvrtki
Iako su Agrokorovi bankarski vjerovnici jučer poručili da će do potpisivanja standstill arnažmana doći tijekom petka, potpis se još nije dogodio.

No, kako doznajemo od bankara, potpisivanje se očekuje danas. Iz Erste banke, u kojoj su se jučer susreli predstavnici najvećih Agrokorih dobavljača i vjerovnika, poručuju:

“Radi se na finalnom usuglašavanju svih tehničkih detalja ugovora te se očekuje da će to biti dovršeno u najskorijem roku”.

Dobavljači pak kažu da će u najkraćem roku skinuti blokade s Agrokorovih tvrtki kako bi se poslovanje nastavilo. Ne zna se tko će se od aktualnih članova uprave Agrokora zadržati u koncernu.

Spekulacije da će domaći stručnjak preuzeti ulogu Glavnog direktora za restrukturiranje, koju su najavili bankari, nije potvrđena. Bankari zasad tek poručuju da će inozemni ljudi ući u upravu.

Facebook Komentari