Predsjednica RH: Pozornost cijeloga društva, sigurno treba neprestano usmjeravati na STEM

Na Danu otvorenih vrata s temom popularizacije STEM područja – znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, u Uredu predsjednice Republike predstavilo se oko 170 mladih znanstvenica i znanstvenika, inovatora, studenata i učenika, a predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je potrebu reforme hrvatskog obrazovanja u tom području kako bi se iskoristili potencijali zemlje za gospodarski razvoj, piše na web stranici Predsjednice.

“Pozornost cijeloga društva, sigurno treba neprestano usmjeravati na teme našeg današnjeg druženja, a to su STEM programi i obrazovanje za zanimanja iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematičke znanosti”, kazala je. Istaknula je kako je riječ o područjima u kojima su promjene stalne i brze te je stoga potreban dinamičan obrazovni sustav.

“Jer, oni koji budu pasivno čekali, neće moći krenuti na put gospodarskog razvoja. Zato Hrvatska mora odlučiti želi li čekati ili već biti u vlaku napretka koji vodi prema budućnosti. Ne želimo čekati, no prije svega, moramo biti svjesni da je ulaganje u obrazovanje, djecu i mlade investicija, a ne trošak”, poručila je.

Kazala je i kako svi danas okupljeni dokazuju da Hrvatska ima velike potencijale koji mogu biti predvodnici općeg društvenog napretka. Posebnu pozornost usmjerava na potrebu povećanja interesa djevojčica za STEM zanimanja. “Predviđa se kako će u budućnosti devedeset posto zanimanja zahtijevati neku digitalnu vještinu, no danas samo četrnaest posto srednjoškolki u Hrvatskoj želi raditi u IT industriji smatrajući da bi morale raditi daleko više od svojih kolega kako bi mogle napredovati u karijeri. Za rušenje tih stereotipa potrebno je još odmalena, kroz jačanje poticajne obiteljske sredine, kao i u osnovnoj školi, poticati djevojčice na razvoj njihovih tehničkih zanimanja kao jačanje poticajne obiteljske sredine”, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Kao odlične primjere popularizacije znanosti istaknula je održavanje manifestacija kao što su Znanstveni piknik, Festival znanosti, Dan i noć na Prirodoslovno matematičkom fakultetu, aktivnosti Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, koji su se danas i predstavili u Uredu predsjednice, ali i upozorila kako je potrebno “više raditi na prilagodbi školskih programa koji moraju biti usmjereni prema razvoju praktičnog razmišljanja kako riješiti neki problem, kako u svakodnevnom životu primijeniti stečeno znanje, a ne samo reproducirati podatke”.

“Jedinstveni znanstvenik i inovator, Nikola Tesla, isticao je kako napredak i razvitak čovječanstva bitno ovise o invenciji, a upravo naši današnji gosti dokazuju kako nam inventivnih mladih ljudi ne nedostaje”, zaključila je Predsjednica te potom razgledala njihove inovacije.

Facebook Komentari