Hrvatska već osam godina članica NATO-a, kakvo je stanje naših snaga?

Već osam godina Hrvatska je u NATO-u. Ove je godine vojni proračun malo povećan, ali vojska još nije znatnije obnovljena; eksadrila vojnih zrakoplova, primjerice, još nije kupljena, zahtjevi Saveza rastu, a stanje u susjedstvu se komplicira.

Kad je Hrvatska prije 8 godina postala članica, najavljivalo se da će to donijeti procvat u gospodarstvu ili, s druge strane, da će duž Jadrana biti usidreni NATO-ovi brodovi. Ni jedno ni drugo se nije dogodilo. No, preuzete obveze kao članice NATO-a u nadzoru zračnog i pomorskog prostora, kao i brojne misije, pozitivno su utjecale na oružane snage, ističe Igor Tabak. “To su sve stvari koje su se, kad je nastupila gospodarska kriza – pokazale jako blagotvorne. Međunarodna obveza da se to radi – zadržala je recesijkse škare”, kaže Tabak, piše HRT.

Koristi od članstva i stjecanja certifakata NATO-a imala je tvrtka HS Produkt iz Karlovca. “Upravo smo zahvaljujući činjenici da poslujemo po NATO standardima uspjeli ostvariti značajne izvozne uspjehe i značajnu prodaju i prihode i u zemljama koje nisu članice Saveza”, kaže direktor Željko Pavlin.

Kada je riječ o vojnom, sigurnosnom aspketu, iz ministarstva obrane poručuju da je Hrvatska spremna odgovoriti na svaki izazov. “Nakon iskustva u Domovinskom ratu upravo je sudjelovanje u NATO-ovim misijama i operacijama uz bok najrazvijenim vojskama svijeta – dalo najveći doprinos podizanju spremnosti i sposobnosti naših oružanih snaga”, izjavio je pomoćnik ministra obrane za NATO Petar Mihatov.

Nova američka administracija ipak je ublažila početna oštra Trumpova stajališta o Sjevernoatlantskom savezu. Ali se i dalje inzistira na tome da svaka članica izdvaja 2 posto BDP-a za obranu, koliko je i predviđeno. Kako će to Hrvatska izvesti, još nema  konkretnog plana. “Na tom tragu jasno je da se mora raditi i dalje i da je to sada predmet rasprave za slijedeću sjednicu Vijeća obrane gdje će daljnje odluke donositi na tom tragu. Tijekom 2017. jasno je da se očekuje od svih saveznika da daju sve precizne informacije”, poručio je ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

Facebook Komentari