Bankari tvrde da još traju razgovori s potencijalnim kandidatom za čelno mjesto Agrokora, ali jedan konzultant je izvjestan

Dok je Vlada izglasavala lex Agrokor, banke i dobavljači su se dogovorili da će sami voditi proces. Takozvani stand-still aranžman dogovoren je u petak u 15 sati. Nekoliko minuta kasnije, Vlada je jednoglasno potvrdila zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja i poslala ga u saborsku proceduru.

Predstavnici najvećih dobavljača dan su proveli u sjedištu Erste banke na pregovorima, pa su od bankara doznali da će im osigurati sredstva za neometano poslovanje. Država je pak blokirala račune većine Agrokorovih tvrtki, ali te bi blokade trebale biti skinute do utorka. Dogovor je postignut, ali ne i potpisan jer se radi na tehničkim detaljima.

Iako su blokade računa Agrokorovih tvrtki izazvale paniku tijekom dana i strah od proglašenja bankrota, tvrtke, među kojima su Belje, Jamnica i Tisak, redom su potvrđivale da će blokade biti vrlo kratkog roka. Da su bile u pravu, potvrdili su bankari izjavivši da će biti povučene najkasnije do utorka.

Mijenjat će se uprava tvrtke, ali ne cijela odmah, već će se za početak osnažiti uvođenjem funkcije glavnog direktora za restrukturiranje kao ključne osobe za provedbu programa stabilizacije. Bankari tvrde da još traju razgovori s potencijalnim kandidatom te da bi trebao biti imenovan za dva do tri dana. Ipak, Večernji list neslužbeno saznaje da je bi mogla biti riječ o američkom konzultantu koji potječe iz jedne od najjačih konzultantskih kuća Alvarez&Marsal, koje je ranije angažirao Sberbank pa su djelomično upoznali koncern.

Stand-still su dogovorile ruske državne banke i najveći vjerovnici Sberbank i VTB Bank te Zagrebačka banka, Erste banka, Privredna banka Zagreb i Raiffeisenbank Austria.

Facebook Komentari