U Upravno vijeće Hine mogao bi ući čovjek iz poslova Kukuriku vlade i afere s apartmanima Hrvatskih šuma

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na dnevnom redu saborske sjednice u petak bi trebala biti imena predloženih novih članova Upravnog vijeća HINA-e.

Četverogodišnji mandati istekli su dosadašnjim članovima – Slavici Cvitanović, Josipu Veberu, Vladi Rajiću i Romanu Juriću, a na njihova su mjesta predloženi ovi kandidati: Slavica Cvitanović (ponovno), Bruno Dobronić, Maja Pleskalt i Romana Bogut.

Najzanimljiviji od kandidata je Bruno Dobronić, koji je od 2014. godine bio direktor poduzeća Krula d.o.o.

Slobodna Dalmacija lani je pisala, dok je “Hrvatske šume” potresala afera oko isplate bonusa članovima Uprave, aktualizirana je bila i priča o apartmanima u vlasništvu ove državne tvrtke danima 2014. godine u zakup tvrtki “Krula” d.o.o..

Riječ je o čak 136 apartmana na atraktivnim lokacijama od Istre do Mljeta, odnosno ukupno 558 kreveta koji su do 2029. godine dani privatnom zakupcu, i to sukladno s ugovorom koji su u ime “Šuma” potpisali Ivan Pavelić i Marija Vekić, predsjednik i članica Uprave.

Da od spomenute poslovne “suradnje” “Hrvatske šume” nemaju osobite koristi, dapače, prihod im je zanemariv, smatrao je Željko Kalauz, predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva.

– Od fiksnog najma koji “Krula” plaća, a riječ je o 18.026 eura mjesečno, odnosno 137.600 kuna, “Hrvatske šume” godišnje uprihode 1,6 milijuna kuna. S obzirom na to da mi, prema ugovoru, imamo obvezu podmirivati troškove amortizacije i investicijskog održavanja tih objekata što nas je, primjera radi, 2013. godine koštalo ukupno milijun kuna, a od najma apartmana radnicima na godišnjoj se osnovi zarađivalo 300.000 kuna, ispada kako “Hrvatske šume” od davanja u zakup svojih objekata zarade “siću”, odnosno nekih 300.000 kuna.

S druge strane, radnici su se godinama odricali regresa kako bi se investiralo u te odmarališne kapacitete koji su sad većini od nas nedostupni. Naime, prije smo boravak u tim apartmanima plaćali od 20 do 35 eura po danu, ovisno o opremljenosti određenog objekta. Iako prema ugovoru “Krula” prvo mora ponuditi apartmane na korištenje djelatnicima “Hrvatskih šuma”, nama to, praktički, ništa ne znači jer po tržišnim cijenama možemo ljetovati bilo gdje – govorio je za Slobodnu Kalauz.

Da se radi o izrazito povoljnim cijenama pod kojima je “Krula” dobila objekte na 20 lokacija u najam govori, među ostalim, i činjenica da za dva apartmana u Jelsi, koja su kategorizirana s tri zvjezdice, plaćaju godišnju zakupninu od 472 eura! Zbog svega toga, radnici “Hrvatskih šuma” posebno su bili revoltirani saznanjem da je “Krula” objekte, u koje su i oni ulagali, dala u podnajam!

– Da je Uprava samo za deset kuna više naplaćivala nama svaki krevet, mogli su zaraditi tih 300.000 kuna koje im sad ostaju od zakupnine. Sjećam se i kako je predsjednik Uprave Ivan Pavelić izjavio kad je došao kako će sve ono što donosi i jednu kunu dobiti ostati unutar “Hrvatskih šuma”, a ispada kako se i nije baš time rukovodio. Da su barem postigli veću cijenu zakupnine, a morali su, s obzirom na to da su cijene smještaja skočile otkako smo u EU-u, ili da su svaki objekt davali u zakup pojedinačno, priča bi možda bila drukčija, a ovako nas stvarno duša boli – govorio je lani Kalauz.

S navedenim smo izjavama Slobodna je sučelila i Ivana Pavelića, predsjednika Uprave “Hrvatskih šuma”.

– Rekao sam kako će ono što je djelatnost poduzeća, a donosi dobit, ostati u okviru firme, ali turizam sasvim sigurno nije djelatnost kojom se znaju baviti “Hrvatske šume”. Ne znam kakva je računica Sindikata, no mi smo prihodom od zakupa tih objekata zadovoljni s obzirom na to da smo prije s turizmom bili u minusu. Uostalom, neka se oni bave onim čime trebaju, a to je sindikalna djelatnost, a drugima neka prepuste vođenje firme – kazao je Pavelić, kojega smo pitali je li točno da je “Krula” objekte “Hrvatskih šuma” dala u podnajam i je li to uopće u skladu sa zakonom, na što je Slobodna dobila odgovor:

– U skladu sa zakonom nije, ali jest s ugovorom koji smo potpisali. Čujte, meni je jasno ogorčenje ljudi iz sindikata kojima je žao što tamo više ne mogu ljetovati. Znate onu “Imao, pa nemao”…

Tek osnovani

Da je tvrtka “Krula” dobila prilično dobre uvjete ugovora svjedoči i činjenica prema kojoj su je “Hrvatske šume” oslobodile plaćanja zakupnine u prvih šest mjeseci, a dogovoreno je i kako će spomenuta tvrtka dobiti 50.000 eura odštete ako netko sruši natječaj.

Zanimljivo je i da je spomenuta firma osnovana niti dva mjeseca prije objavljivanja natječaja “Hrvatskih šuma”. Dok je kao direktor “Krule”, odnosno potpisnik ugovora, u travnju 2014. godine bio naveden Kruno Tkalčević, u svibnju ga je na toj funkciji zamijenio Bruno Dobronić iz Jelse s kojim je Slobodna tada kontaktirala.

Zvali su ga, naime, u namjeri da doznaju zašto i komu su objekte “Hrvatskih šuma” dali u podnajam, na što je dotični rekao kako “nema komentara”. Inače, “Krula” je za 2015. godinu prijavila gubitak u iznosu od 587.983 kuna.

HEP daje radnicima

I druge su javne tvrtke gradile odmarališta za svoje djelatnike, poput Hrvatske elektroprivrede koja ih je, međutim, radnicima i ostavila na korištenje. – HEP Upravljanje imovinom d.o.o. upravlja objektima za odmor diljem obale, od kojih je u funkciji 14 lokacija. Objekte za odmor koriste djelatnici HEP Grupe sa svojim obiteljima. Objekti su kategorizirani i opremljeni sukladno s važećim zakonima i propisima – kažu u HEP-u.

Zvjezdica po 500 eura

Među apartmanima koji su u vlasništvu “Hrvatskih šuma” većina je kategorizirana s tri zvjezdice, a ukupan broj postelja u smještajnim jedinicama kreće se i do 34, primjerice, u Novalji.

Na popisu je i nekoliko studio-apartmana, te lugarnica Kontija u blizini Poreča, površine 160 četvornih metara. Iako spomenuti objekt ima četiri zvjezdice, “Hrvatske šume” su je “Kruli” dale u zakup za 1965 eura mjesečno.

Facebook Komentari