Sudac Kolakušić: Bojim se ne potrošimo naš novac za restrukturiranje Agrokora, a prodamo ga za sitno, kao i banke

Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda, gostovao je u programu N1 i komentirao situaciju u Agrokoru.

Kolakušić je istaknuo probleme u lexu Agrokor.

“Prvi problem je problem predloženog zakona, on je suprotan Ustavu po brojnim točkama, u osiguravanju ravnopravnosti, radi se o zakonu za jednu osobu, zatim, pravne osobe u vlasništvu države ne mogu biti predmet tog zakona, jer država može svaki dan zamijeniti upravljačku situaciju u tom društvu. Upravo donošenje zakona za samo jednu osobu uništilo je našu državu, gospodarstvo i tržišnu ekonomiju. Potom, problem vlasništva – Vlada imenuje izabranog povjerenika. Bankama otpis ništa, puna glavnica, puna kamata, malim dobavljačima otpis 90 posto, a ostatak na 200 – 300 rata, da bi se ovi koji imaju više glasova mogli lakše namiriti. Trgovački sud nema nikakvu ovlast za odlučivanje. Sud tu ne služi ničemu, jer država služi kao paravan”, rekao je Kolakušić.

Uvjeren je da će zakon trajati, jer Ustavni sud, koji je nadležan odlučivati, “nije odlučivao ni o jednom bitnom zakonu u Republici Hrvatskoj, pa tako ni u ovom”.

Sudac Trgovačkoga suda smatra da je država, prodajom banaka, zapravo sebi učinila medvjeđu uslugu.

“Prvo smo banke kriminalnim radnjama doveli u poteškoće, potom smo ih restrukturirali za 500 milijuna eura, a prodali za pedeset. Ja se bojim da to ne napravimo i sad, da ne potrošimo naš novac za restrukturiranje Agrokora, a prodamo ga za sitan novac”, rekao je Kolakušić.

Povukao je i paralelu s tvrtkom Pevec, što se u zadnje vrijeme često uspoređuje u javnosti. “Ona je bila u klasičnom stečajnom postupku, donesen je plan koji uspješno funkcionira, tvrtka je, barem koliko možemo vidjeti, na zdravim temeljima, trgovine rade”, rekao je Kolakušić, dodavši da bi država dužna svim poduzetnicima osigurati jednak pravni položaj na tržištu.

Ipak, smatra da se država ne bi smjela miješati u samu kompaniju. “Država se ne bi smjela miješati u tržišnu ekonomiju. Donijeli smo zakone, držimo ih se, a ne u svakoj prilici i za svaku osobu donijeti nove zakone”, rekao je Kolakušić.

“Republika Hrvatska je demokratska država okrenuta kapitalističkom uređenju. Agrokor je D.D., druga su društva s ograničenom odgovornošću. Kroz stečajni postupak moguće je mijenjanje uprave, što nije jednostavno. Pitanje je da bi se trebalo od vlasnika naplaćivati dugovi, to je nemoguće, to su prazne priče. Hrvatska bi se morala vratiti u komunizam. I u D.D. i u D.O.O. društvo odgovara svojom imovinom, a ne vlasnik, osim u iznimnim, iznimnim slučajevima”, rekao je Kolakušić.

Upitali smo ga vjeruje li da je moguće da Ivica Todorić svojom imovinom odgovara za loše poteze menadžmenta. “Bez povratka u komunizam, vrlo teško. Redovnim putem to je vrlo teško”, rekao je Kolakušić.

Facebook Komentari