Laušić o problemu izdavača koji ovise o Tisku: Ako se ovo nastavi do petka, bit će to pogubno

Novinar Frenki Laušić komentirao je vijesti o blokadi Agrokora.

“Dogodilo se ono čega smo se svi plašili da nije postignut dogovor vjerovnika i vlasnika na vrijeme.. Tad kreće stampedo tko će naplatiti svoja potraživanja. Moguće je da dio dobavljača nastoji pritisnuti vjerovnike i vlasnika, jer sumnjaju da imaju još neki adut u igri”, kaže Laušić.

“Moguće je da će povući zadužnice, ali to je sigurno destruktivno. Ako se u svijetu burze pad dionica naziva crnim petkom, ovo je sigurno crni petak za Hrvatsku u korporativnom smislu”, kazao je.

“Najvjerojatnije su probijeni rokovi u kojima država mora reagirati. Bilo bi ružno da je Agrokor i do jučer prekoračivao rokove. Danas je zadnji dan u mjesecu i moguće je da je istekao rok od mjesec, dva, 15 dana, nakon čega se blokira za neplaćanje PDV. Moguće je da je koincidencija Bilo bi jako ružno da je to bilo tako i ranije, budući da je ministar govorio da Agrokor nikada nije bio u crvenom, da nikada nije bio dulje od 90 dana, kako bi završio na listi poreznih dužnika”, kazao je Laušić, ponavljajući da bi bilo ružno da se ispostavi kako se ovo događalo i ranije.

Bauk, Grbin, Hajdaš i Lovrinović prije sjednice vlade ušli u Banske dvore

“Dvije su mogućnosti – ili premijer traži politički konsenzus, jer je toliko alarmantna situacija ili traži premijer dogovora da li da se vjerovnicima prepusti dogovor, pa da Vlada ne aktivira lex Agrokor. Podsjetio je da je i oko zakona o predstečajnoj nagodbi postojao politički konsenzus, a ovo je daleko opasnija situacija.

“On mora jako biti dobro napisan, kako bi se izbjegle tužbe vjerovnika”, kazao je. Bilo bi dobro da se ojača uloga vjerovnika, pa ako oni budu oštećeni, tužbe su vjerojatne.

“Iako je sad panika, treba biti hladne glave i treba vidjeti što traže dobavljači, što ruske banke, jer Agrokoru treba 500 milijuna do milijardu i pol kuna… On u ponedjeljak mora imati banku koja će ući sa minimalno sto milijuna eura”, kazao je.

Vjerovalo se da Ivica Todorić, kao ugledni poslodavac i gospodarstvenik neće biti tako destruktivan, kao što se pokazalo.

“On je jako destruktivno i autodestruktivno reagirao, zbog čega je i premijer ovako reagirao. I oporba je bila za to da se vjerovnici dogovore”, kazao je Laušić.

Upitan je što će biti s distribucijom tiskovina zbog blokade Tiska i drugim medija, u kojima se Agrokor oglašava.

“Medijski su se izdavači pripremili za ovo, moći će na neko vrijeme normalno poslovati. Neko vrijeme imaju kisika za predah, ali pitanje je koliko dugo. Nevezano sada za tiskane medije, ako sjednica bude tek u ponedjeljak, tek u četvrtak može stići financijska injekcija. Ako se ovo nastavi do petka, bit će to pogubno. Informacije koje su vrijedile do prije sat vremena više ne vrijede. Sad je panika, ali treba ostati hladne glave”, navodi Laušić. Lex Agrokorom bi vlada preuzela upravljanje, a ne vlasništvo.

Osim neaktiviranja ili nedonošenja tog zakona, ruske banke mogu tražiti i da se ne pokreće stečaj ili predstečaj, što država ne može garantirati kada su u pitanju drugi vjerovnici.

Navodno se pojavila klauzula da za pokretanje postupka treba supotpis vjerovnika i vlasnika.

Upozorava na jako puno interesa koji se pletu ovdje: sada se vidi da nema dogovora između vjerovnika, odnosno četiri banke koje posluju u Hrvatskoj plus dvije ruske banke, zatim tu su i dobavljači, a vlasnici obveznica nisu ni uključeni u priču.

Osim toga, ne znamo ni na što je Todorić pristao kod PIK obveznice, koje iduće godine dolazi na naplatu, navodi Laušić, kao ni što će se dogoditi ako Todorić proda svoje dionice. Zato je krizno komuniciranje Agrokora nazvao katastrofalnim.

Share This Article