Dramatični noćni sastanak u Vladi, Petrov potvrdio kaznenu prijavu protiv Todorića, ide Lex Agrokor

Iz zgrade Vlade noćas je u društvu Nikole Grmoje izašao je čelnik Mosta Božo Petrov, potvrdio je da Zakon o sistemski važnim tvrtkama ide na sjednicu Vlade, koja je najavljena za petak u 15 sati.

– Zakon će ići, razgovarali smo o njemu, ključ je zaštita gospodarskog sustava i radnih mjesta. Mi ne radimo zakon radi gospodina Todorića već da zaštitimo gospodarski sustav i radna mjesta. Ne možemo dozvoliti da bilo koja kompanija u Hrvatskoj ugrozi sustav da radi nje možemo očekivati recesiju.

Na pitanje o kaznenoj prijavi koju je podnio protiv cijele uprave Agrokora na čelu s Ivicom Todorićem rekao je da je to njemu bilo ‘usputno’.

– To sam večeras priopćio i predsjedniku Vlade, ali prioritet je zakon, trebamo se koncentrirati na gospodarski sustav, rekao je Petrov, ne želeći ulaziti u razloge zbog kojih je prijavu podnio, već je samo pozvao institucije da obave svoj posao. Ono što je izašlo u medijima pobuđuje sumnje. Ako je gospodin Todorić čist i sve je u redu, neka institucije obave posao…, rekao je Petrov o kaznenoj prijavi.

Osim Petrova i Grmoje, sastanak u Banskim dvorima napustila je i ministrica Martina Dalić, no izjave nije davala, dok je, u trenutku objave ove vijesti, u zgradi Vlade još uvijek bio premijer Andrej Plenković.

Vlada je morala reagirati, a donošenje lex Agrokor dobar je put koji može ohrabriti i vjerovnike i dobavljače. I talijanska je vlada promptno reagirala u slučaju Parmalata, donijela zakon, ali nitko u tom trenutku nije previše postavljao pitanja ima li prostora za ustavne tužbe. Iako su poznati tek detalji prve verzije zakona, ipak je jasno da bi Vlada išla u smjeru promjene upravljačke i vlasničke strukture. Zapravo, isto što i predviđa od vjerovnika predložen stand still aranžman, samo bi u Vladinu prijedlogu tvrtkom upravljali predstavnici države, piše Večernji list.

Potraga za kupcem

Vladin zakon koji se u prvoj verziji zove Zakon o postupku izvanredne uprave predviđa postavljanje povjerenika u Agrokor. U toj prvoj verziji zakona piše da bi bila riječ o jednom povjereniku, no navodno će u izmijenjenom zakonu stajati postavljanje odbora povjerenika. Naime, takvo što je i logičnije, jer prevelika bi odgovornost bila na jednoj osobi koja bi odlučivala o ključnim daljnjim poslovnim potezima u Agrokoru. S druge strane najveći vjerovnici nisu bili prezadovoljni idejom da samo država odredi povjerenike, s obzirom na to da su oni ti koji imaju najveća potraživanja, pa bi stoga i trebali biti uključeni u proces daljnjih donošenja odluka oko budućnosti Agrokora. Zakon se ne bi odnosio samo na Agrokor, no kako je prvotno napisan, ispada da je pisan upravo za tu kompaniju. U izmjenama zakona granica broja zaposlenih na koje bi se zakon odnosio trebala bi se, naime, spustiti s 8000 na 5000 te bi takva kompanija u problemima trebala imati dug veći od milijardu eura. Kako su u Vladi nazvali, riječ bi bila o tzv. sistemski važnim tvrtkama.

Kada bi se takva tvrtka našla u problemu, a zadovoljavala bi uvjete vezane za broj zaposlenih i dug, tada bi se vlasnik mogao obratiti državi, koja bi u toj kompaniji imenovala odbor povjerenika koje bi potvrdio Sud, započela restrukturiranje, odredila koliki bi bio otpis duga te bi nakon oporavka kompanija tražila ulagače. Država bi na neki način tako bila nepristrani arbitar. Vlasnik kompanije nominalno bi ostao u kompaniji, ali bez ikakvih upravljačkih mogućnosti. No isto tako, nitko ne bi mogao zabraniti vlasniku da prihvati ponudu, ako se u nekom slučaju javi zainteresirani ulagač. No, jasno je da bi takvo što bilo gotovo nemoguće, jer nitko od ozbiljnih ulagača ne bi ulazio u tvrtku s nejasnom financijskom slikom – o obvezama i vrijednosti imovine, piše Večernji list.

Prodaja nakon čišćenja

Ulagač bi bio spreman ući tek kad bi se tvrtka očistila, a namjera i jest da se kupac nađe. No prije toga potrebna je financijska injekcija. Vrlo vjerojatno države, ili manje moguće banaka. U slučaju Agrokora računalo se je na sindicirani zajam. To bi isto omogućilo predah za nesmetano punjenje polica Konzuma i proizvodnju Agrokorovih kompanija.

Facebook Komentari