Predsjednica Grabar Kitarović braniteljima uručila odlikovanja za junačke činove

vijesti.rtl

Piše: Dražen Prša

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je uručila odlikovanja 1. hrvatskom gardijskom zdrugu i Specijalnoj postrojbi Ministarstva obrane-bojni “Zrinski” za iskazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu te Marijanu Bišćanu i Marku Matasu za junački čin u Domovinskom ratu.

Miljenko Filipović, bivši zapovjednik 1. Hrvatskog gardijskog zdruga, obratio se novinarima prilikom svečanosti:

“2000. smo ugašeni odlukom predsjednika Mesića, naše ime nije na spomeniku u Kninu, a tamo pišu imena onih koji u Oluji nisu ni sudjelovali. Danas smo konačno dočekali svoj dan, nakon 17 godina, nakon svih nepravdi, taj dan je danas kada mi pred vama gospodo predsjednice stojimo”, rekao je Filipović.

Predsjednica Grabar Kitarović tom prigodom podsjetila je i da je Zdrug, osim borbenih djelovanja u svim najvažnijim oslobodilačkim akcijama i operacijama Hrvatske vojske 1994. i 1995. godine, imao i “iznimno važnu i časnu zadaću zaštite prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana”.

Bojna “Zrinski“ jedna je od prvih ustrojenih postrojbi Zbora narodne garde (ZNG) i ujedno jezgra Prvoga hrvatskog gardijskog zdruga, a u Domovinskome ratu poginulo je 26 njezinih pripadnika.

“Obje postrojbe u svom su kontinuitetu bile dio Prvoga hrvatskog gardijskog zbora, koji je u svom sastavu imao postrojbe koje su obavljale i ceremonijalne dužnosti. Danas te zadaće izvršava Počasno-zaštitna bojna, koja je proizašla iz baštine vašeg djelovanja tijekom 90-tih godina. Tu tradiciju, koja je bila nepotrebno minimalizirana, danas obnavljamo, kao što obnavljamo i naše Oružane snage”, dodala je Grabar-Kitarović.

Posebno je istaknula odlikovane pripadnike Zdruga Marijana Bišćana i Marka Matasa, rekavši da njihova nazočnost danas podsjeća sve “na tisuće hrabrih hrvatskih branitelja, koji su svojim junaštvom i žrtvom života ili zdravlja obranili našu Domovinu i učinili nas ponosnom nacijom i državom priznatom i uvaženom u međunarodnom poretku”.

Hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH također je poručila kako odlikovanja Bojni i Zdrugu nisu znak društvenog umirovljenja njihovih pripadnika, “nego poziv i poticaj na još veću zauzetost u obnovi duha kojim smo stvarali, branili i oslobađali svoju državu: duha zajedništva, odlučnosti, samopouzdanja i vjere u budućnost”.

“Vjerujem da u tome vaš doprinos neće izostati”, zaključila je predsjednica.

Facebook Komentari