Posla ima: “Poslodavci u Hrvatskoj trenutno traže oko 900 radnika građevinskih zanimanja”

Piše: Dražen Prša

Kažu da posla nema, no ipak ako se malo bolje pogleda na Zavodu za zapošljavanje iznenađuje podatak da u Hrvatskoj su zidari, tesari i keramičari itekako potrebni ali za ta zanimanja interes se sve više smanjuje tako da škole upisuju sve manje učenika u te struke.

Kako prenosi RTL građevinci bi htjeli zaposliti radnike iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, no oni ne žele doći u Hrvatsku jer im se to ne isplati. Situacija o poražavajućem stanju vidljiva je najviše u strukovnoj školi u Bedekovčini gdje ove godine nisu upisali nijednog tesara, a zaposliti bi ih mogli 30.

“Prema interesu koji iskazuje realni sektor, odnosno poduzetnici da imamo sada 30 zidara, vjerojatno bi svi dobili posao. Što se tiče ostalih zanimanja, monter suhe gradnje, soboslikar, ličilac… vjerujem da bi njih po deset našlo posao”, kazala je ravnateljica Srednje škole Bedekovčina Vera Hrvoj.

Montera suhe gradnje, keramičara, rukovatelja samohodnim građevinskim strojevima, keramičara oblagača…

Svi oni nedostaju. Poslodavci u Hrvatatskoj trenutno traže gotovo 900 radnika građevinskih zanimanja. Školu u Bedekovčini zovu svaki tjedan, tvrtke jednostavno vape za učenicima i nude im sve, stipendiju, praksu, siguran posao.

“Uopće nema građevinskih radnika, evo kod nas tvrtke dolaze u škole svake godine, žele ih stipendirati od prvog razreda i ne mogu ih dobiti. Jednostavno će morati uvesti radnike iz BiH, Rumunjske”, kaže Sandra Tuđa, nastavnica stručnih predmeta Srednje škole Bedekovčina.

Direktor jedne od najvećih tvrtki u Hrvatskoj, koja je u konstantnoj potrazi za radnicima, kazao je kako građevinskom sektoru i dalje Hrvatska nije meka, dodavši da ni dobrom plaćom ni urednim radnim vremenom ne uspijevaju privući strane radnike, koji su u zadnje vrijeme jedini.

Kriza građevinskom sektoru bila je prvi udarac, a pad cijene rada drugi, dok je Njemačka, koja za te poslove treba barem 500.000 radnika godišnje, još uvijek treći udarac.

Nadalje, onaj nanoviji, točnije četvrti je da sve više tvrtki posao radnicima iz Hrvatske pronalaze u inozemstvu.

“Mi smo prošle godine u svim osnovnim školama Krapinsko-zagorske i ove godine u školama Zagrebačke županije napravili predstavljanje naše tvrtke i ponudili stipendiju od 1.500 kuna i mislim da smo došli negdje do pet ugovora.

Činjenica je da interesa za ta zanimanja u Hrvatskoj nema i po svemu sudeći Hrvati neće graditi Hrvatsku”, kazao je Drago Kamenski, direktor građevinske tvrtke.

A da i nije sve tako loše, postoje i mladi pojedinci koji razmišljaju drugačije.

Primjer je Florijan Škrbljin, učenik koji u Srednjoj školi Bedekovčina pohađa smjer arhitektonski tehničar.

“Gledao sam od čega bih mogao živjeti, a i htio sam baš to upisati. Rekao sam kaj bude, bude… Tata je radio u jednoj firmi pa smo razgovarali da bi išao na praksu tamo i, ako mi se svidi, da bi probao tamo dobiti posao”, kazao je za RTL 15-godišnjak koji je već osigurao svoju egzistenciju.

Facebook Komentari