Lovrinović: Uvođenje poreza na nekretnine čavao u lijes hrvatskog sela, naše selo ne može izdržati ovakvu poreznu presiju

SDP-ov Stjepan Kovač stanku je u Saboru iskoristio kako bi upozorio na težak položaj radnika koji su zbog stečaja tvrtke u kojoj su radili ostali bez posla. Pročitao je tom prigodom pismo Udruge Međimurski brend koja okuplja preko tisuću članova, a dugi niz godina žrtve su, kako kažu, pravno potpuno neefikasnog sustava za zaštitu radnika kao stečajnih vjerovnika.

– Štetu nam nanose nedomišljeni propisi koji omogućuju da neodgovorno postupanje uprava i nadzornih odbora trgovačkih društava, te pojedinaca u pravosudnom sustavu ostaje nekažnjeno. Nitko od tih aktera ne odgovara za štetu koju prouzroči prekasnim pokretanjem stečajnog postupka. Ne postoji ni interes efikasno provoditi kaznene postupke. Posljedično, stečajna masa nikad nije ni približno dostatna za isplatu vjerovnicima svim tražbina koje su im priznate. Kao stečajni vjerovnici teret smo poreznim obveznicima koji među ostalim moraju financirati djelovanje Agencije za zaštitu radničkih potraživanja, isplate agencije u pravilu su jedini prihod koji bivši radnici stečajnog dužnika dobiju u stečajnom postupku. Nakon otkaza ugovora o radu zbog pokretanja stečajnog postupka, radnici postaju i trajno ostaju socijalni problem – pročitao je Kovač te dodao kako su primjerice žene koje su radile u MTČ-u ostvarile mirovine od svega 1500 kuna nakon 30 godina radnog staža. Zamjeraju radnici i Općinskom državnom odvjetništvu u Čakovcu koji je odbacio veliki broj sindikalnih kaznenih prijava.

– Neke od tih firmi su MTČ tvornica rublja d.d. Čakovec s 425 radnika gdje tražbina bivših zaposlenika iznosi 19,8 milijuna kuna, a do sada su dobili 7 milijuna, Međimurje Beton d.d. Čakovec, 135 radnika, tražbina bivših zaposlenika iznosi 5,8 milijuna, a nisu dobili ništa, Međimurje Visokogradnja, 973 radnika, tražbina bivših zaposlenika 45,5 milijuna kuna, svi radnici su dobili samo po 4 tisuće kuna. Pozivam vas da svi zajedno pronađemo rješenje za ovaj problem jer vjerujem da nam je to posao – poručio je Kovač.

Ivan Lovrinović u ime Kluba Promijenimo Hrvatsku poručio je kako je Vlada, uvodeći porez na nekretnine, podlegla nekoj vrsti lobija. Njegova stranka, dodaje, to neće podržati jer je uvođenje poreza na nekretnine čavao u lijes hrvatskog sela.

– Tim zahvatom mijenja se porezni sustav, a to je destimulativno. Prelazak s jedne vrste poreznog sustava na drugi vrlo je kompliciran i težak. Mi bismo sad preko noći htjeli uvesti porez na nekretnine, a nisu riješene stvari da bi se to ostvarilo. Mi želimo zaštiti građane koji su mukotrpno ulagali u izgradnju svojih nekretnina. Kako će to plaćati obitelji u Slavoniji koje se bave poljoprivredom? Morat će plaćati porez na kuću i sve one objekte koje imaju da bi se bavili poljoprivredom. Naše selo ne može izdržati ovakvu poreznu presiju. Ako bi se to provelo, to bi bio posebni čavao u lijes hrvatskog sela- poručio je Lovrinović, prenosi Večernji list.

Facebook Komentari