Kako je Hrvatska uopće došla u Estoniju? Priča nije baš tako jednostavna, a dogovor je bio pomalo filmski

Najlakše bi zapravo bilo udariti po Šukeru, kao što je to učinio kapetan Ivan Perišić, jer po zapovjednoj odgovornosti predsjednik HNS-a je doista najodgovorniji za estonski debakl. Međutim, nakon što smo malo zagrebli ispod površine, tražeći pozadinu ove beskorisne priredbe, došli smo do otkrića koje baca novo svjetlo na cijelu akciju Tallinn i amnestira prvoga čovjeka HNS-a. Jer, nećete vjerovati, u Estoniju nismo išli zbog novca, piše Večernji list.

Dakle, vratimo li se godinu unatrag, ‘krivac’ za odlazak Hrvata u Tallinn zove se – Zlatko Nakić.

O čemu se, dakle, radi?

Prijetilo oduzimanje bodova

Neslužbeno, iz izvora bliskog vrhu HNS-a, Večernji saznaje kako je do hrvatsko-estonske nagodbe došlo u Zaprešiću, u travnju prošle godine, kada je naša mlada vrsta u kvalifikacijama za EP svladala Estonce 2:1, a pogreškom našega tehnika Nakića, u toj utakmici zaigrao je igrač kojega nije bilo u zapisniku – Ivan Fiolić.

Blamaža je odjeknula Europom, Šuker je po hitnom postupku smijenio Nakića, i Hrvatima je prijetilo oduzimanje bodova. No, naš izvor tvrdi kako je tada predsjednik Estonskog nogometnog saveza pred Šukera došao s gentlemanskim prijedlogom: ‘Mi se nećemo žaliti (jer im ti bodovi ionako ništa ne bi značili, nap.a.), a vi nam zauzvrat, u prvom slobodnom terminu, dovedite A reprezentaciju na prijateljski ogled u Tallinn’. I Šuker je naravno pristao, čuvajući mladoj reprezentaciji izglede za plasman na EP, ali i nudeći Čačiću mogućnost da u lakšoj utakmici isproba nove snage i proširi konkurenciju.

Podsjetimo, Uefa je za slučaj Fiolić kaznila HNS samo s pet tisuća eura, i nakon toga samo se čekala prava prilika da vatreni ispune svoj dio nagodbe s Estoncima. Tu se Hrvatskom nogometnom savezu nema što prigovoriti.

Izuzev naravno Anti Čačiću čiji će pojedini potezi iz Tallinna ući u antologiju izborničkih promašaja. Ne mislimo pritom provociranje Pjacine ozljede, jer takvih pehova je uvijek bilo i bit će (sjetite se Pivarića na Dinamovim pripremama pretprošle zime ili Pranjića na provjeri s Australijom u Brazilu…), ali dojam je da je stručni stožer potpuno promašio s kompletnom listom igrača za Tallinn.

Pašalić, Leovac, Ćaleta-Car…

Zar je Čačić očekivao da će se Mateo Kovačić, koji se bori za poziciju u Realu, bacati na glavu protiv Estonaca? Nije li jedan od heroja pobjede protiv Ukrajine Domagoj Vida trebao dobiti poštedu, s obzirom na to da na stoperskim pozicijama imamo Leškovića i Ćaletu-Cara, standardnog stopera budućeg austrijskog prvaka Salzburga i mladoga reprezentativca (kojega Čačić ne šmeka, a, objektivno, poziv je zaslužio više od Leškovića), pa i interovca Jakova Filipovića koji je položio ispit na turniru u Kini? A gdje su Pašalić, Leovac, je li Halilović zauvijek prekrižen..?

U tom slučaju umjesto šetača u Tallinnu imali bismo mlade lavove željne dokazivanja. I možda bi netko isprovocirao izbornika da ga stavi u krug kandidata za Island. Pritom više ne mislimo na Andrijaševića, jer on što bolje igra i više zabija (a zabio je 13 za Rijeku), to ga Čačić radije nagrađuje pretpozivom. Znate li koja je to poruka? Pozvat ću te – na sveto nigdarjevo.

Četiri promašaja akcije ‘Vatreni u Estoniji’

1. Marko Pjaca teško je ozlijeđen. Izgubit će nekoliko mjeseci na oporavak, već drugi put ove sezone

2. Rezultatska blamaža odjeknula je Europom, ugled koji uživamo nagrđen je u posve nebitnoj utakmici

3. Izbornik Ante Čačić nije dobio sliku ni o jednom novome igraču jer nijednoga novoga nije ni isprobao

4. Napetost između igrača i vodstva HNS-a (Perišić – Šuker) ne idu u prilog izborniku, nagrist će ozračje u selekciji

Facebook Komentari