Čelnici EU-a pozivaju na jedinstvo: Spremni smo za pregovore

Piše: Dražen Prša

EU će biti ujedinjena i nastojat će pregovorima o izlasku Velike Britanije iz europskog bloka minimalizirati neizvjesnost, složili su se čelnici 27 zemalja Unije.

“Žalimo što Britanija napušta Uniju, ali mi smo spremni za proces koji će slijediti”, stoji u priopćenju europskih lidera koji su potvrdili da će u pregovorima EU nastupati jedinstveno i očuvati svoje interese.

Predsjedništvo EU-a reklo je da je “imperativ” da Velikoj Britaniji ostane lošija opcija od članstva jednom kad pregovori o Brexitu budu gotovi. Joseph Muscat, premijer Malte koja predsjeda EU-om, rekao je da pregovori moraju biti transparentni i pošteni.

Naglasio je kako “pregovori moraju biti pošteni na objema stranama, ali je nužno da se članstvo u EU pokaže boljom opcijom. EU neće biti 27 različitih mišljenja o Brexitu, već jedna zajednička vizija”, rekao je Muscat na sastanku sa glavnim britanskim pregovaračem o Brexitu Michaelom Barnierom u Valleti na Malti, prenosi HRT.

Španjolsko ministarstvo vanjskih poslova otvorilo je poseban ured u veleposlanstvu u Londonu za rješavanje pitanja koja se tiču učinka Brexita na Španjolce koji žive u Velikoj Britaniji i Sjevernoj Irskoj. U Velikoj Britaniji i Sjevernoj Irskoj registrirano je 132.000 Španjolaca, a 2015. te je dvije zemlje posjetilo dva milijuna posjetitelja španjolskih državljana.

Britanske vlasti navode da 11.000 španjolskih studenata pohađa sveučilišta u toj zemlji. Vjeruje se da u Velikoj Britaniji žive deseci tisuća Španjolaca koji nisu registrirani.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da će Velika Britanija ostati “bliski partner i prijatelj” unatoč odluci o napuštanju bloka, ali “biti dobar prijatelj nije isto što i biti dio obitelji”.

Ministarstvo je poručilo da će pregovori EU-a s Velikom Britanijom prvotno biti o izlasku iz bloka a zatim “se na toj osnovi može razgovarati o novim odnosima između Velike Britanije i EU-a”.

Dvogodišnje razdoblje da Velika Britanija i EU dogovore uvjete razdvajanja vrlo je kratko, rekao je glasnogovornik njemačkoga ministarstva vanjskih poslova Martin Schaefer.

Austrijski kancelar Christian Kern istaknuo je da će značajni britanski dugovi Europskoj uniji biti jedno od najtežih pitanja u pregovorima o Brexitu.

“S obzirom na objavljene procjene o dugu do 60 milijardi eura koje Britanci još duguju EU-u , ovo će biti teška borba”, izjavio je Kern.

Facebook Komentari