Veledrogerije kratkoročno spašava 500 mil. kn, najgori je KBC Osijek, dug više od 630 dana

Piše: Dražen Prša

Ministar zdravstva Milan Kujundžić sastao se s predstavnicima veledrogerija kojima bolnice duguju 2,5 milijarde kuna, a traže od Ministarstva zdravstva hitnu uplatu 500 milijuna kuna.

Na sastanku s ministrom zdravstva naglasili su da će, unatoč ovim problemima, nastaviti opskrbljivati bolnice lijekovima i ortopedskim pomagalima kako ne bi ugrozili funkcioniranje sustava.

Ističu da bi njihove financijske probleme kratkoročno riješilo 500 milijuna kuna. Za dugoročno rješenje problema potrebna je temeljita reforma zdravstvenog sustava, rekao je direktor Medike Jasminko Herceg.

Na pitanje jesu li zadovoljni kako je sve prošlo, kazao je kako su uvijek zadovoljni kada razgovaraju s ministrom Kujundžićem jer ih umiri, daje im nadu te je uvjeren da će u suradnji s Vladom naći rješenje.

Kujundžić je istaknuo kako su veledrogerije pokazale razumijevanje, kao i prethodnih godina, te da nitko od pacijenata neće ostati bez lijeka neovisno o poteškoćama.

O brojevima i mogućnostima ćemo razgovarati, svjesni su i oni i mi da nažalost zdravstvo košta i u ovome trenutku nažalost nema dovoljne količine novca kojima možemo plaćati ovako visoku razinu medicine i da kao narod moramo tražiti konsenzus i rješenje, s jedne strane u racionalizaciji, a s druge u povećanju iznosa kojim ćemo zadržati visoku kvalitetu zdravstvenog sustava, dodao je.

Veledrogerije trenutno financiraju hrvatski zdravstveni sustav i rade težak i odgovoran posao za hrvatske pacijente, kaže Herceg koji je zadovoljan što se otvoreno razgovaralo o stvarnom stanju duga hrvatskih bolnica prema veledrogerijama.

Ukupni dug iznosi 2,5 milijarde kuna, a najveći je problem što kod pojedinih bolnica isplata duga kasni od 700 do 900 dana.

Prema podacima Udruženja veledrogerija, pojedine bolnice, poput vinkovačke, imaju neplaćeni dug za lijekove i potrošni medicinskih materijal star i 900 dana, dok bolnice u Sisku, Vukovaru i Dubrovniku duguju više od 800 dana.

Među kliničkim bolnicama najgori je KBC Osijek, gdje nepodmireni dug doseže 634 dana, prenosi HRT.

Facebook Komentari