U petak saslušavanje svjedoka za zločine počinjene u Širokoj Kuli i Ličkom Osiku

Izvor: Lika online

Piše: Dražen Prša

Nakon što je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci koncem prošle godine podignulo optužnicu protiv trojice državljana Srbije, nekadašnjih pripadnika Teritorijalne obrane Ličkog Osika, zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima od kolovoza do listopada 1991. godine na području Ličkog Osika, ovih se dana nastavlja sa saslušavanjem svjedoka.

Kako smo već pisali, trojica okrivljenih srpskih državljana (1948., 1964. i 1966.) tada su bila na dužnosti zapovjednika, komandira i zamjenika komandira odjela tzv. milicije Teritorijalne obrane Ličkog Osika, koji je za vrijeme srpske okupacije preimenovan u „Teslingrad“, na teritoriju samoproglašene „SAO Krajine“.

Za zločine su optuženi Milan Mirić, 68-godišnjak iz Ličkog Osika, Čedomir Budisavljević, 52-godišnjak također iz Ličkog Osika i Radomir Narandžić, 50-godišnjak iz Široke Kule.

O njihovom nedjelima vršenim tijekom okupacije Ličkog Osika, Široke Kule i okolnih mjesta svjedoci će se na poziv DORH-a iz Rijeke očitovati ovoga petka u Gospiću.

Tijekom okupacije ovog dijela Like četnici su mučili i likvidirali 40 civila, mahom starijih osoba, kao i dvoje djece. Dio poznatih krvnika sa ovih područja već su osuđeni pred sudom u Beogradu, ali se s pravom sumnja u vjerodostojnost izdržavanja njihovih zatvorskih kazni jer su svi osuđeni zločinci već nakon 2-3 godine bili na slobodi.

Podsjećamo da su se beogradske presude odnosile isključivo na mučenje i likvidaciju peteročlane srpske obitelji Mane Rakića iz Široke Kule. Predvodnik ovog zločina bio je Čedomir Budisavljević, prenosi Lika online.

Facebook Komentari