Ministar Cappelli pozvao starne veleposlanike da posjete kontinentalnu Hrvatsku

Piše: Dražen Prša

Ministar turizma Gari Cappelli u Hrvatskom povijesnom institutu u Zagrebu održao je prijem s Veleposlanicima akreditiranim u Republici Hrvatskoj kako bi im predstavio aktualne projekte u turizmu, ističu iz Ministarstva turizma.

Tom prilikom ministar je Veleposlanicima zahvalio na promoviranju Hrvatske u njihovim matičnim zemljama te ujedno istaknuo važnost koju ima turizam za poticanje i rast cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.

Na prijemu u organizaciji Ministarstva turizma, a na inicijativu ministra Cappellija, okupilo se 50-ak Veleposlanika, konzula i ostalog diplomatskog osoblja veleposlanstava akreditiranih u Republici Hrvatskoj.

„Naša želja je da svi naši gosti dožive Hrvatsku na jedan autentičan način i da se pritom uvjere osobno u očuvanost hrvatske kulturne i prirodne baštine, kao i u gostoljubivost naših ljudi. Upravo zato su lijepe priče i dojmovi o Hrvatskoj, nastali na temelju osobnog iskustva, najbolja preporuka i motivacija za sve koji dosad nisu otkrili čari i ljepote Hrvatske da to uskoro učine.“ istaknuo je ministar Cappelli koji se također osvrnuo i na značaj turizma za Hrvatsku kao i značaj turizma u čitavom svijetu.

Naime, prema podacima Svjetske turističke organizacije, turizam u svijetu čini oko 10 posto svjetskog BDP-a i kroz njega se ostvaruje preko 1,1 bilijuna eura prihoda.

Procjena je da će današnjih 1,2 milijardi dolazaka stranih gostiju povećati na 1,8 milijardi dolazaka do 2030. godine.

„Turizam ima važnu ulogu u ukupnom gospodarstvu Hrvatske. Razvija se u kontinuitetu više od 100 godina te osim što predstavlja važnu gospodarsku aktivnost predstavlja bitan element hrvatskog nacionalnog identiteta na koji smo izuzetno ponosni. Značaj turizma za hrvatsko gospodarstvo gotovo je neprocjenjiv. Udio turizma u bruto domaćem proizvodu Hrvatske iznosi oko 18 posto dok turizmom generirana zaposlenost iznosi 9 posto“ naglasio je ministar Cappelli.

Na kraju obraćanja Veleposlanicima, ministar Cappelli pozvao ih je da posjete i hrvatski kontinent te istaknuo:

„Na razvoju hrvatskog kontinenta radit ćemo intenzivno u narednom periodu do 2020. godine. Ravnomjeran razvoj turizma u svim dijelovima Hrvatske te tijekom cijele godine značajno će doprinijeti postizanju našeg glavnog cilja do 2020. godine, a to je ulazak među top 20 najkonkurentnijih turističkih destinacija u svijetu“.

Osim ministra Cappellija, na prijemu Veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj, sudjelovao je izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, njezin posebni savjetnik, dr. Mate Granić koji je tom prilikom istaknuo kako turizam ima veliko značenje za Hrvatsku, koja je danas jedna od najsigurnijih zemlja, što je u okvirima političke situacije u svijetu vrlo važna činjenica te dodao:

„Svaki turist dobrodošao je u Hrvatsku, bez obzira na vjeru, rasu i nacionalnost, a osim turista u Hrvatsku su dobrodošle i sve strane investicije. U tom smislu, Ured predsjednice Republike Hrvatske i Vlade uvijek su otvoreni i spremni pomoći takvim projektima“.

Facebook Komentari