Autogeni trening u gradu Kreše Beljaka: U sedam kontejnera ljudi razvrstaju otpad, komunalci ih sve utrpaju u isti kamion

Iako na samoborskoj tržnici postoji sedam kontejnera za različlite vrste otpada, sav otpad skuplja isti kamion.

Ni godinu dana nakon što je DNEVNIK.hr upozorio na problem s razvrstavanjem otpada u Samoboru, u tom gradu nadomak Zagreba ništa se nije promijenilo.

Iako je još 2015. godine na samoborskoj tržnici postavljeno, sedam kontejnera za odlaganje različitih vrsta otpada, otpad iz svih spremnika skuplja jedan jedini kamion.

Na taj problem lani su upozorili članovi udruge Zelene stope, no snimka suradnika portala DNEVNIK.hr Romea Ibriševića pokazuje da se apsurdna praksa nastavlja i danas. Građani naime uzalud odvajaju komunalni otpad, zeleni otpad, papir te plastičnu, drvenu i metalnu ambalažu jer svo smeće kupi isti kamion.

Samoborski dogradonačelnik Željko Stanec lani je priznao kako je kanti sedam, a kamion jedan te istaknuo da je problem složeniji nego izgleda.

U Hrvatskoj, naime, ne postoji “burza otpada“ pa onda ne postoji sustav otkupa i zaokruženi sustav gospodarenja tim istim otpadom.

Facebook Komentari