Split: Vlada će imenovati povjerenika za Split

Izvor: Dražen Prša

Piše: Dražen Prša

Gradsko vijeće Splita danas je jednoglasnom odlukom svih 30 vijećnika, s dnevnog reda sjednice povuklo točke vezane uz prijedlog za prihvaćanje gradskog proračuna za 2017., tako da će Vlada imenovati povjerenika za Split, jer krajem ožujka istječe tromjesečni rok o privremenom financiranju grada.

“Ako se do 31. ožujka ne prihvati gradski proračun za ovu godinu, to znači da će Vlada RH imenovati povjerenika za Split, a to imenovanje može se očekivati u sljedećih 10 ili 15 dana”, izjavila je povjerenica za financije u splitskoj Gradskoj upravi Ljiljana Vučetić.

Inače, Grad Split je na privremenom financiranju do 31. ožujka, jer Gradsko vijeće nije u prosincu prihvatilo prijedlog proračuna gradonačelnika Ive Baldasara.

U ime Kluba vijećnika HDZ-a povlačenje s dnevnog reda “proračunskih točaka” predložio je Petar Škorić, kazavši da se za proračun glasa ozbiljno i smisleno, a toga nažalost u ovom slučaju nema”.

Dodao je da, pozvavši vijećnike, da se vladajući SDP-a i HNS-a najprije izjasne hoće li podržati predloženi gradski proračun.

“Ako su vladajući spremni podržati proračun, neka se odmah na početku sjednice izjasne i neka onda te točke ostanu na dnevnom redu.

U suprotnom, onda skinimo te točke s dnevnog reda i ne radimo danas predizborni cirkus na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća u ovom sazivu”, kazao je.

S dnevnog reda povučene su i točke vezane uz izmjene GUP-a.

Glasovanjem je svih 30 nazočnih vijećnika izglasalo povlačenje tih točaka s dnevnog reda, a jednoglasno je odlučeno i o povlačenju točaka koje se odnose na izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP).

Vijećnici SDP-a i HDZ-a isticali kako je nelogično da se o izmjenama i dopunama GUP-a odlučuje na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća u ovom sazivu, uoči svibanjskih lokalnih izbora.

“GUP treba dočekati novog splitskog gradonačelnika i novo Gradsko vijeće”, kazao je Škorić.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar kazao je kako očekuje da će po isteku tromjesečnog privremenog financiranja 31. ožujka, Vlada RH u desetak dana imenovati povjerenika za Split te ustvrdio da bi to trebao biti netko iz Gradske uprave, odnosno netko tko poznaje procese u tom gradu.

Dodao je da povlačenje s dnevnog reda prijedloga proračuna za 2017. je očekivano.

To je odluka izazvana politikantstvom praktički svih velikih stranaka. To je njihovo pravo, a meni olakšanje jer ću se konačno moći odmoriti,” rekao je Baldasar.

Facebook Komentari