Kako oživjeti kontinentalni turizam: Lički Zipline bit će najduži na svijetu

Ad

Piše: Dražen Prša

Kako oživjeti kontinentalni turizam pitaju se svi. Odgovori su nekada tu nama pred nosom i treba ih znati prepoznati.

Donosimo novu odličnu turističku priču i svijetli primjer Like. Da Lika ne bude samo janjetina na putu do mora nakon Plitvičkih jezera pobrinula se grupa entuzijasta okupljenih u Udrugu Rudopolje moje u općini Vrhovine.

Projekt sportsko rekreacijskog centra Bijeli vrh nastao je kao rezultat potrage za načinom poboljšanja životnih prilika lokalnog stanovništva. Općina Vrhovine podržala je ideju zaljubljenika u prirodu iz Udruge Rudopolje Moje i nastao je projekt koji ima za cilj pružiti priliku mladim ljudima da ostanu u Lici, ali naravno i privući posjetitelje i upoznati ih s ljepotama Like.

SRC Bijeli Vrh nalazi se na zapadnoj granici NP Plitvička jezera, 20 km od državne ceste i površinom obuhvaća gotovo 100 hektara sportsko rekreativnih zona.

Blizina čak dva nacionalna parka Plitvičkih Jezera i Sjevernog Velebita i rijeke Gacke, čine ovaj kraj jedinstvenim i zanimljivim brojnim zaljubljenicima u netaknutu prirodu.

„Otvorenjem prve linije Zipline-a, koji nazivamo prigodno za Liku „Pazi Medo“ u dužini 1700 metara možemo reći da je projekt zaživio i da se naši snovi napokon ostvaruju“ ističu ovi ljubitelji prirode i pustolovnih aktivnosti koji su razvili svoju ideju i dodaju kako su osim Zipline-a do sada realizirali i nekoliko manjih projekata.

„Izradili smo i označili biciklističke karte, izgradili Disc golf igralište i stijenu za penjanje, uredili i registrirali para – jedriličarska i zmajarska uzletišta i sletišta, te izradili svu potrebnu projektnu dokumentaciju“ napominje voditelj projekta Saša Kmezić iz Udruge Rudopolje moje.

Planirani završetak projekta SRC Bijeli Vrh planiran je kroz više faza, a ovaj ambiciozni projekt sadržavat će tri hostela, skijalište sa 5 kilometara staza koje će pak preko ljeta služiti kao downhill staze za bicikle i kao polazna točka Zipline-a dužine 2950 metara čime će Lički Zipline biti najduži na svijetu.

Zamislite kako će biti lako komunicirati prema turistima željnim adrenalina kada im u našoj Lici nudite najduži zipline na svijetu.

Planiran je i Air Bike dužine 1250 metara što konkretno znači kako ćete se biciklom voziti zrakom čime će ovaj Lički adrenalinski park postati nezaobilazno mjesto za sve željne adrenalina, avanture i boravka u netaknutoj prirodi.

I to je to, tako se stvaraju uvjeti za povećanje posjetitelja na kontinentu. Inicijative pokreću male udruge, a ostali ih moraju znati prepoznati i podržati.

Da je Lika čekala da nešto učini država, čekala bi vjerojatno jako dugo, a vremena za turizam na kontinentu više nema. Kontinentalni turizam morali smo razvijati i brendirati odavno, poglavito ako želimo biti prava europska turistička destinacija koja nudi sadržaje cijelu godinu.

Bravo za ideju i veselimo se dovršetku ovog, za hrvatski turizam, iznimno značajnog projekta koji će sigurno gospodarski imati veliki značaj za Liku pa i cijeli ovaj dio Lijepe naše.

Facebook Komentari