Ivan Kirin za Hrvatsku danas: Zašto mislim da će HDZ ostvariti dobar rezultat na lokalnim izborima

Izvor: Dražen Prša

Piše: Dražen Prša

Eskluzivni intervju za Hrvatsku Danas obavili smo sa saborskim zastupnikom dr. Ivanom Kirinom, poznatim hrvatskim kirurgom, koji je odnedavno HDZ-ov saborski zastupnik.

Ono što nas je kao prvo zanimalo je njegovo napuštanje “pravaša” te priključivanje HDZ-u…

“Teško je to jednostavno odgovoriti. Sve to treba promatrati u svijetlu 8. Izborne jedinice i događanja na pravaškoj političkoj sceni (br.7 na listi) na parlamentarnim izborima 2015. preferencijskim glasovima sam otišao na drugo mjesto liste.

Sva nespretna politička događanja, te pad vlasti i ponovni parlamentarni izbori 2016., antagonizam među strankama desnice,prvenstveno pravaških,nije mogao dati rezultat,te sam shvatio da ću neprihvaćanjem razumne i politički mudre ponude razočarati moje birače i izlaskom sa pravašima koji su izgubili kredibilitet (pa i HSP AS) učiniti političku štetu HDZ te pomoći SDP i njihovoj koaliciji u 8. Izbornoj jedinici.

Predsjednik HDZ i vodstvo stranke nakon pucanja koalicije, političkog partnerstva između HDZ i HSP AS ponudio mi je članstvo i mjesto na listi u 8. Izbornoj jedinici(5,mjesto) i ovog puta preferencijski dolazim na 2.mjesto, kazao je dr. Kirin.

Dodao je da je Pravaška politička scena je razdrobljena sa puno sujete, egoizma, neshvaćanja, nauke i političke filozofije oca domovine dr.Ante Starčevića i neshvaćanja akutnih političkih događanja.

Sukob među strankama pravaške političke provenijencije nastaje zbog vezanja za povijesna događanja, a bez adekvatnih riješenja, a za aktualne probleme Hrvatske i Hrvata.

Ne samo pravaši,svi bi trebali dobro poznavati povijest,povijesne istine.

Povijest moramo znati,ali ona ne smije opteretiti našu budućnost. Polako,ali nadam se ne prekasno doći će do otvaranja državnog arhiva,pa će svima biti jasnije razdoblje od 1945-1990.

Velika šteta i kočnica demokratizacije Hrvatske je neprovedena lustracija. Jasno je da Hrvati tradicionalno vole pravaštvo i nauk oca domovine dr.Ante Starčevića ali razijedinjeni (puno političkih pravaških strančica)ne mogu Hrvatima osigurati budućnost,politički,gospodarski suverenitet.

Dakle,dok ne dođe do sjedinjenja, pravaštvo neće biti respektabilna snaga. Pravaši zajedno,desnica demokršćanskog svjetonadzora mogu osvojiti 15 mandata.

Kada pravaši budu jedno,zajedno,narod i birači dat će im povjerenje.Hrvatski narod ne smije izgubiti svoj identitet,svoju tradiciju. Socijalno-ekonomske promjene moraju zaustaviti iseljavanje po dobi i obrazovanju najboljih Hrvata. Hrvatska mora postati razvijena i hrvati iz svijeta se moraju vratiti u svoju domovinu da bi tu sretno živjeli a ne bili opljačkani, kazao je dr. Kirin.

Na pitanje kako gleda na izbor Karla Starčevića za predsjednika HSP-a, dr. Kirin je rekao:

“Izbor Karla Starčevića za predsjedinka HSP držim da je dobro jer to pokazuje da pravaške političke stranke i razjedinjene, još postoje.

Vjerujem da će poslije ovih lokalnih izbora svi zajedno shvatiti da se moraju složiti i početi politički djelovati u 21.stoljeću. Moraju nadići svije sukobe i svoje osobne interese koji su često doveli do dijeljenja i razilaženja, a tu moram spomenuti gotovo sve pravaške predsjednike, od 1993. i sabora u Kutini.

Aktualna politička zbivanja u Hrvatskoj dr. Kirin objašnjava (Dnevnik,HAVC,AGROKOR,Poljoprivreda) da smo nesavjesna neodgovorna demokracija, neoliberalni kapitalizam koji navodi hrvatskog čovjeka u ovoj egzistencijalnoj krizi da postaje čak nemorala. Aktualna događanja su slijed,nastavak događanja iz prošlog vremena nemoralne i kriminalne privatizacije,predstečajne nagodbe,korupcije.

“U svom političkom djelovanju slijedim demokršćanski svjetonadzor,jakog socijalnog senzibiliteta,temeljenog na socijalnom nauku Crkve,bez isključivosti. 21.stoljeće nije vrijeme isključivosti,nego vjere da samo zajedno možemo sačuvati naš identitet i tradiciju” – kazao je dr. Kirin te dao svoje mišljenje vezano za predstojeće lokalne izbore:

Na lokalnim izborima građani definitivno moraju birati osobe koje znadu,osobe koje su prepoznatljive svojim životom,profesionalnim djelovanjem,koje su spremne učiniti promjenu,pokrenuti gospodarstvo,zajedno sa građanima krenuti u projekte koji će zaustaviti egzodus Hrvata.

Mislim da će HDZ, dakle desnica ostvariti dobar rezultat jer nazire se politička stabilnost,gospodarski razvoj u svim segmentima a to je ono što građani žele. Građani žele sigurnost življenja, kazao je dr. Ivan Kirin.

Facebook Komentari