Srbi se vratili u parlament Kosova kako bi spriječili formiranje vojske i inzistirali na Zajednici srpskih općina

Potpredsjednik Skupštine Kosova Slobodan Petrović i šef zastupnika Srpske liste Slavko Simić prisustvuju sjednici parlamenta, čime je prekinut petomjesečni bojkot. Marko Đurić je rekao da se predstavnici Srpske liste vraćaju u kosovski parlament kako bi se uključili u sprječavanje formiranja vojske Kosova i kako im ne bi bio oduzet mandat.

Simić je ranije izjavio da se Srpska lista vraća u parlament kako bi onemogućila usvajanje Zakona o Vojsci Kosova, ali i da bi inzistirala na formiranju Zajednice srpskih općina.

Prištinski mediji javljaju da je povratak Srpske liste u parlament povezan s mogućnošću oduzimanja mandata sadašnjem sastavu liste. Prema tim navodima, aktualni zastupnici Srpske liste izgubili bi mandate u slučaju da su i u sljedeća dva tjedna nastavili bojkot rada skupštine, prenose srbijanski mediji.

Direktor ureda za Kosovo Marko Đurić, ranije je za RTS rekao da poštuje odluku predstavnika Srpske liste da se usprkos teškim političkim okolnostima aktivno suprotstave formiranju vojske Kosova.

“Srpski predstavnici jasno su rekli da idu u Skupštinu da javno kažu da će biti protiv formiranja vojske i to je nešto što treba podržati”, rekao je Đurić.

On je kazao da su politički predstavnici Albanaca nastojali iskoristiti priliku i oduzeti mandat srpskim zastupnicima, zato što šest mjeseci nisu sudjelovali u radu parlamenta.

“Predstavnici Srpske liste se na ovaj način zapravo snalaze i nalaze način da im predstavnici Prištine ne oduzmu mandat i da javno spriječe formiranje vojske Kosova”, dodao je on.

Facebook Komentari