Kritika Kalinjingradskog uma: U Rusiji stotine uhićene nakon protu-totalitarnih, protu-korupcijskih i pro-demokratskih prosvjeda

Piše: Prof. dr. sc. Kristijan Krkač

Jučer u nedjelju 26. ožujka 2017. u Rusiji je održan protu-vladin prosvjed istovremeno u 99 gradova od Vladivostoka na istoku do Königsberga/Kalinjingrada na zapadu; točnije u zemljopisnom rasponu od 7367 km i u nekoliko vremenskih zona. Te činjenice taj prosvjed čine možda i najrasprostranjenijim i najsloženijim demokratskim prosvjedom u povijesti Rusije, a možda i u svjetskim razmjerima.

Točan broj prosvjednika se ne zna čak niti za Moskvu, a još manje za ostale gradove. Također se ne zna niti broj privedenih sudionika, a varira od 500 što je procjena provladinih medija (TASS, Russia Today) do 800 što je procjena neovisnih promatrača i zapadnih medija (New York Times, The Guardian). Vlasti tvrde kako je većina privedenih kasnije puštena, no o tome nema pouzdanih podataka ni iz jednog izvora. Ima i izvješća o fizičkim sukobima i korištenju vatrenog oružja.

Među privedenim prosvjednicima bio je i Alexei Anatolievich Navalny (rus. Алексе́й Анато́льевич Нава́льный) poznati ruski nacionalist, kritičar korupcije u Rusiji i Vladimira Putina. To nije posebna vijest s obzirom da je dosad već bio priveden nebrojeno puta. 2014. su on i njegov brat osuđeni na 3.5 godina zatvora (bili su osuđeni i na kućni pritvor). 2013. godine objavio je da se namjerava kandidirati na predsjedničkim izborima i da mu se program sastoji od krilatice „Ne laži i ne kradi“. Politički govoreći on sam sebe naziva „demokratskim nacionalistom“.

Ova događaj može se promišljati u užem kontekstu nadolazeće predizborne godine i pokušaja ruskih vlasti u suzbijanju oporbe, ali i u širem kontekstu ekonomske stagnacije Rusije koja traje već treću godinu zaredom. Ovaj prosvjed koji je strukturalno nalik onima u SAD-u protiv Predsjednika Trumpa ipak ne treba s njima poistovjećivati.

Uostalom, glasnogovornik State Departmenta SAD-a Mark Toner izjavio je „da je pritvaranje mirnih prosvjednika, pripadnika građanskih udruga za ljudska prava i novinara suprotno temeljnim demokratskim vrijednostima“ i izrazio zahtjev za puštanjem svim pritvorenih.

Dok je Trump pobijedio legalno i legitimno i djeluje unutar granica demokratske procedure SAD-a, pa su i sami time prosvjedi više protu-trumpovski, nego protu-totalitarni, dotle Putin pobjeđuje, kako je izjavio Navalny „potpunim nedostatkom suparnika“ i podosta dvojbenim metodama, pa su i sami prosvjedi bitno protu-totalitarni, protu-korupcijski i pro-demokratski.

Navalny je izjavio i da se Putinova vladavina „temelji na prijevari, laži i obmani“, a kako bi rekao najpoznatiji kenigzberški filozof Immanuel Kant „Ali laž je laž i sama je u sebi intrinzično zla bilo da je iskazana s dobrim ili lošim namjerama“.

Facebook Komentari