Dva nova spomenika dobit će Zagreb, ali i još nekoliko u bliskoj budućnosti, evo o kojima je riječ

Dva spomenika neposredno pred lokalne izbore mogla bi niknuti u Zagrebu. Naime, gradonačelnik Milan Bandić uputio je za sjednicu Skupštine 28. ožujka prijedlog prema kojem bi se Spomenik domovini trebalo postaviti na livadi između zgrade Gradske uprave i KD Vatroslav Lisinski, spomenik Franji Tuđmanu, prvom hrvatskom predsjedniku stotinjak metara dalje, kod fontana. No to nije sve.

Bandić je na današnjoj konferenciji za medije najavio postavljanje spomenika, u skoroj budućnosti, spomenike Nikoli Šubiću Zrinskom, žrtvama holokausta, ali i spomen ploče Vladi Gotovcu koja bi prema njegovoj ideji trebala imati jedan poseban detalj, piše tportal.

Podsjetimo, na natječaju Spomenik domovini u travnju prošle godine, najboljim radom ocijenjen je onaj Nenada Fabijanića, a spomenik Franji Tuđmanu Kuzme Kovačića, koji je također odabran na proljeće 2016., prvotno je trebao biti postavljen na istoimenom trgu.

Kao službeni razlog za prebacivanje Tuđmanova spomenika u obrazloženju se navodi neizvjesno preuređenje njegova trga te prometni zahvati koji se ondje trebaju napraviti.

Neslužbeno se govori o tome da je gradonačelnik Milan Bandić ovim potezom ispunio nepisano obećanje skupštinskom partneru HDZ-u koji je oduvijek bio nezadovoljan prvotnom lokacijom smatrajući da Tuđman treba biti na boljem mjestu.

Kada bi svi radovi trebali biti gotovi i spomenici postavljeni, u objavljenim se dokumentima ne navodi, ali samo tempiranje slanja prijedloga na pretposljednju sjednicu Skupštine prije izbora svakako je indikativno. Buđenje nacionalne svijesti karta je na koju se oduvijek igralo pred izbore, piše tportal.

Zagreb će tako u svega par stotina metara u nizu imati spomenik gradonačelniku Većeslavu Holjevcu, kontroverzne fontane, spomenik Franji Tuđmanu, obelisk postavljen 1994. u povodu 900 godina Zagreba te Spomenik domovini, piše tpotral.

Uz dva navedena Bandić je na današnjoj konferenciji za medije najavio da kod HAZU-a biti spomenik Nikoli Šubiću Zrinskom, a u skoroj budućnosti Zagreb bi trebao dobiti spomenik žrtvama holokausta.

‘Kod bivšeg Doma JNA gdje je Vlado Gotovac održao svoj čuveni govor bit će postavljena ploča sa svim podacima. Meni je jutros palo napamet pa ću i to predložiti svojim suradnicima jer oni to još ne znaju a to je da pored ploče bude gumb koji kad pritisnete mogli bi ste čuti taj čuveni govor’, kazao je Bandić.

Facebook Komentari