VIDEO U Ukrajini usred bijela dana ubijen jedan poznati Rus u egzilu i kritičar Kremlja

U glavnom gradu Ukrajine ubijen je ruski oporbeni političar Denis Voronenkov. Njega se smatra važnim svjedokom suđenja bivšem ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču.

Drugi put za manje od godinu dana u glavnom gradu Ukrajine je usred bijela dana ubijen jedan poznati Rus u egzilu i kritičar Kremlja. Denis Voronenkov, koji je između 2011. i 2016. bio zastupnik ruskih komunista u Dumi, u četvrtak je ubijen iz vatrenog oružja pred jednim hotelom u Kijevu.

Osumnjičenog napadača su ranili tjelohranitelji Voronenkova, i napadač je kasnije preminuo u jednoj kijevskoj bolnici. Policija pretpostavlja da se radi o naručenom ubojstvu. U ljeto 2016. je ubijen ugledni ruski novinar Pavel Šeremet čiji automobil je eksplodirao u centru grada.

Svjedok protiv Janukoviča

45-godišnji Voronenkov je bio najpoznatiji od ruskih političara i aktivista koji su u posljednje vrijeme emigrirali u Ukrajinu. Za razliku od Šeremeta, koji je u Ukrajini živio već godinama, Voronenkov je tek prije oko pola godine preselio u Kijev. Dobio je ukrajinsko državljanstvo.

Pozornost su izazvale prije svega njegove izjave o ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču koji je 2014. prebjegao u Rusiju. Detalji tih izjava su nepoznati. Ukrajinski državni odvjetnik Jurij Luzenko ih je okarakterizirao kao dragocjene. Suđenje Janukoviču zbog veleizdaje trebalo je početi u ožujku, ali s tim se oteže. U jednom intervjuu za ukrajinski internetski portal Censor.Net Voronenko je oštro kritizirao rusko vodstvo, a aneksiju Krima je nazvao „greškom koja mora biti ispravljena”.

Isto tako se u udarnim vijestima pojavila i tvrdnja koju je izrekao u intervjuu za ukrajinsku televiziju Hromadske-TV: Vladislav Zurkov, utjecajan i sporan savjetnik predsjednika Vladimira Putina, prvobitno je bio protiv aneksije Krima, rekao je Voronenkov.

U sukobu s FSB-om?

Njegov slučaj je poseban iz više razloga. Voronenkov je dugo bio dio ruske elite. Njegova Komunistička partija, iako je službeno u oporbi, neslužbeno važi kao saveznik Kremlja. Voronenkov je imao izvanredno vojno i pravno obrazovanje i vjerojatno i dobre veze s takozvanim “silovikima”, kako se u Rusiji naziva policiju, vojsku i tajne službe.

Prije svoje karijere kao zastupnik, bio je načelnik s činom pukovnika u Službi za borbu protiv trgovine drogom, a govorio je da je otkrio korupciju u redovima tajne službe FSB. Zbog tih otkrića je dospio „u konflikt” s moćnim silama i morao je strahovati za svoj život, rekao je u intervjuu za „Censor.Net”. Rekao je i da je još 2007. u Moskvi netko pokušao ubiti ga.

Isključen iz Partije

Preseljenjem u Kijev htio je preduhitriti moguće uhićenje, rekao je Voronenkov. Njegov zastupnički imunitet od kaznenog gonjenja je bio istekao. I zaista, u Rusiji je pokrenut postupak protiv Voronenka. Optužen je za prijevaru u poslovima s nekretninama, a te optužbe odbacuje, kako je to rekao njegov odvjetnik. Jedan sud u Moskvi je početkom ožujka izdao nalog za njegovo uhićenje.

U Ukrajinu se ovaj ljevičarski političar preselio zajedno sa svojom suprugom Marijom Maksakovom. Ona je bila operna pjevačica u uglednom Marinskij-teatru i do 2016. zastupnica u Dumi stranke Jedinstvena Rusija. Oboje su poslije preseljenja iz formalnih razloga isključeni iz svojih stranaka.

Facebook Komentari