Hajdaš Dončić: Ovo je jedna klijentelističko-lobistička Vlada koja isključivo pogoduje krupnom kapitalu

Član Predsjedništva SDP-a i zastupnik u Hrvatskom saboru Siniša Hajdaš Dončić i član Središnjeg savjeta SDP-a Josip Tica danas su na konferenciji za medije govorili o ključnim problemima u Agrokoru.

„Ključni problemi koji se tiču Agrokora vezani su uz interese malih dobavljača, srednjih dobavljača i radnika, a dodatan problem koji podgrijava čitavu priču je uloga koju Agrokor i komponente Agrokora igraju u gospodarstvu. Jedan od ključnih interesa koji treba zaštiti su interesi dobavljača. Veći dobavljači usuglasili su se oko nekih načelnih stavova, ali male i srednje dobavljače u tom cijelom procesu još uvijek nitko ne zastupa. Dionici koji su posebno nezaštićeni u ovom procesu su naravno i radnici. Agrokor isplaćuje oko 4 i pol milijarde kuna plaća godišnje, od tog iznosa nemamo točan podatak, ali procjena je da se barem polovina isplaćuje u Hrvatskoj. To znači da se radi oko 2 i pol milijarde kuna, što je u kontekstu osobne potrošnje makroekonomski problem ako do isplate tih plaća ne dođe“, poručio je Josip Tica.

Na konferenciji za medije član Središnjeg savjeta SDP-a Josip Tica također je istaknuo kako Agrokor kao sustav može proizvesti recesijsku zarazu tako da kroz domino efekt, preko utjecaja na dobavljače, negativno djeluje na funkcioniranje ekonomskog sustava.

Na početku svog obraćanja Siniša Hajdaš Dončić napomenuo je kako je ovdje na djelu ortački kapitalizam koji je nastao u onim vremenima kojih se svi sjećamo, a to su vremena pretvorbe te sada sve to dolazi na naplatu.

„Uzrok tome je privatizacija i pretvorba. Počelo je s istom strankom, a sada ista stranka ima i određeni problem jer ne zna kako to riješiti. Ovo je jedna klijentelističko-lobistička Vlada koja isključivo pogoduje krupnom kapitalu. Mi u SDP-u se brinemo za one male – za dobavljače i radnike. Sam model koji je predložen SDP-u je neprihvatljiv. Nas zanima aktivna uloga države, ali ne da ona bude dominantan vjerovnik, nego da bude vjerovnik koji će štititi radnike, koji će štititi male dobavljače i koji će štititi prava države. Pozivamo gospodina Todorića da javnosti objasni u kakvoj je situaciji Agrokor i na koji način misli riješiti problem Agrokora te koje su njegove ideje kako restrukturirati Agrokor“, izjavio je Siniša Hajdaš Dončić.

Facebook Komentari