Oštro je krenulo na Odboru: Svi načelno za otvaranje arhiva, Mrsiću zanimljivije ono nakon 1990. godine, Hasanbegović – svi su zakazali

Ad

U Saboru zasjeda Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, prvo čitanje, P.Z. br. 104. – predlagatelj Klub zastupnika Most nezavisnih lista. Nakon toga će Sabor sjednicu nastaviti raspravom o tom Mostovom prijedlogu.

‘Trebamo zakon koji će riješiti pitanje arhivistike u Hrvatskoj, a ovaj se prijedlog bavi uskom područjem i kvalitetno je napisan. Možemo ga usporediti sa češkim zakonom koji je najliberalniji, želimo u potpunosti otvoriti arhive’, kazao je Nikola Grmoja pred Odborom.

‘U našem prijedlogu nema povrede osobnih podataka. Predsjednik Kluba HDZ-a sinoć je najavio da će HDZ podržati ovaj prijedlog, a iste informacije su i za SDP’, kazao je Grmoja.

‘Arhive treba otvoriti, naš se stav nije promijenio. No Vlada priprema sveobuhvatni zakon o arhivskoj djelatnosti, koji obuhvaća i ovaj prijedlog, koji treba biti pred Saborom prije ljetne stanke. Sad imamo parcijalno rješenje, a u kratkom roku imat ćemo cjelokupno rješenje’, rekao je Željko Reiner.

‘Imamo situaciju da su u komunizmu ljudi prisluškivani, praćeni… i sad se stavljaju u istu razinu i podaci o tim žrtvama i podaci onih koji stu to radili. To nije intencija nikoga, ni Mosta’, kaže Reiner.

‘Nije javni interes kakav je bio nečiji spolni život nekoga prije 40 godina, neke žrtve koja je bila prisluškivana. Tu treba doraditi stvari da se postigne cilj koji svi dijelimo – što se događalo za vrijeme totalitarnih režima’, kaže Reiner.

‘Kad ne znaš što ćeš s budućnosti, onda se vraćaš u prošlost da zabaviš narod, rekao je potom SDP-ov Mirando Mrsić.

‘Za budućnost je puno važnije što se događalo od ’90-ih naovamo. Treba u tom razdoblju razbiti neke mitove’, smatra SDP-ovac.

‘Ipak, SDP podržava ovaj prijedlog, neka se partneri dogovore tko će to napisati – Most ili HDZ, od SDP-a ćete dobiti podršku, no napominjem, važnije je što se događalo od ’90. naovamo’.

Zlatko Hasanbegović hvali Mostov prijedlog, no i drago mu je što su svi za otvaranje arhiva. On, također, smatra da su, po pitanju arhiva, zakazali svi od 90-te.

‘Donošenje integralnog zakona nije ni u kakvoj suprotnosti s parcijalnim rješenjem’, kaže, dodavši kako ‘nedostatak financija ne može biti alibi za nedonošenje Zakona o arhivima’.

HDZ-ov zastupnik Zlatko Hasanbegović izrazio je sumnju u brzinu donošenja Vladinog prijedloga zakona, točnije prije ljetne stanke, rekao je Branimir Bunjac i dodao da će Živi zid biti za sva predložena zakonska rješenja.

Podsjetimo, Most predlaže da se zakonskim izmjenama Zakona o arhivskom gradivu i arhivima omogućiti pristup dokumentima Državnog arhiva nastalim do 22. prosinca 1990.

Vlada je u četvrtak ocijenila da Mostov prijedlog zakonskih izmjena treba doraditi do drugog čitanja zbog niza manjkavosti i nedorečenosti , te najavila pripremu cjelovitog zakona o toj materiji koji bi u Sabor trebao biti upućen prije ljetne stanke.

Facebook Komentari