MOST i HDZ u raskoraku: Pod krinkom zaštite privatnosti žrtava komunističkog režima zapravo štite tajnost podataka o njihovim progoniteljima

Ad

Hrvatski sabor u petak nastavlja sjednicu raspravom o Mostovom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, koji je u četvrtak Vlada ocijenila manjkavim i utvrdila da treba doradu do drugog čitanja.

Most predlaže da se zakonskim izmjenama Zakona o arhivskom gradivu i arhivima omogućiti pristup dokumentima Državnog arhiva nastalim do 22. prosinca 1990.

Vlada je u četvrtak ocijenila da Mostov prijedlog zakonskih izmjena treba doraditi do drugog čitanja zbog niza manjkavosti i nedorečenosti , te najavila pripremu cjelovitog zakona o toj materiji koji bi u Sabor trebao biti upućen prije ljetne stanke.

Žele zakon do lokalnih izbora

Osim toga, Vlada naglašava da se u Ministarstvu kulture priprema cjelovit zakon o arhivskoj građi, u skladu s onim što je HDZ najavljivao od samog početka, zamjerajući Mostu što je izišao s vlastitim zakonom. Od Mosta Vlada traži da izmijeni niz predloženih odredbi, i to tako da se propiše restriktivniji pristup gradivu, posebno kad je riječ o zaštiti osobnih podataka. Za takvo su mišljenje glasovali i Mostovi ministri.

– Zamolio sam svoje ministre da podrže prijedlog jer nam je jako bitno da dođe mišljenje Vlade, da se ne rade presedani, a o svemu će se raspravljati u Hrvatskom saboru – objasnio je Božo Petrov.

Kako doznaje Večernji list, izglasavanju Vladina mišljenja prethodila je prava drama. U Mostu su, naime, već počeli gubiti živce jer su prošla tri tjedna otkako su prijedlog poslali u vladinu proceduru, a Vlada se o njemu još nije očitovala. S obzirom na to da zakon ide kroz dva čitanja, bojali su se da će se cijela priča odvući do lokalnih izbora i da se zakon neće donijeti.

Zbog toga su od partnera zatražili žurnije postupanje, a kako se HDZ-u nije žurilo, u jednom su trenutku zaprijetili da će raspravu u Saboru otvoriti i bez mišljenja Vlade.

Kako doznaje list, to se mišljenje pisalo do pred samu jučerašnju sjednicu Vlade i ministri ga nisu vidjeli dok im nije pročitano na sjednici. Unatoč tome, Petrov je od ministara zatražio da podrže de facto HDZ-ovo mišljenje.

Sudeći po njegovim izjavama, Most ipak ne namjerava prilagoditi svoj prijedlog mišljenju Vlade.

– Mislim da se, s obzirom na ono što smo predložili, to može bez ikakvih problema i izglasati u redovitoj proceduri – kaže Petrov. Ističe da je Mostu namjera da se predloženi zakon donese prije lokalnih izbora, a što se tiče najavljenog Vladina cjelovitogrješenja, kaže kako se o njemu može i naknadno raspravljati.

U Mostu HDZ neslužbeno prozivaju za cinizam. Tumače kako pod krinkom zaštite privatnosti žrtava komunističkog režima zapravo štite tajnost podataka o njihovim progoniteljima.

Podrška HDZ-a u Saboru?

Partnere u Vladi prozivaju i da žele zauvijek i beziznimno zatvoriti dio arhiva koji se odnosi na pravosudni progon političkih disidenata u bivšem režimu. Potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja uvjeren je, ipak, da će Mostov prijedlog dobiti podršku HDZ-a u Saboru jer tvrdi da mu se tako izjasnila većina HDZ-ovaca s kojima je razgovarao.

Facebook Komentari