Đuro Bukvić: ” Hrvatskoj je nužna funkcionalna i fiskalna decentralizacija”

Piše: Dražen Prša

Danas je održana Skupština Udruge općina u Republici Hrvatskoj kojoj su nazočili načelnici hrvatskih općina RH, ministar Slaven Dobrović, državni tajnici ministarstva te brojni gosti i uzvanici te Krunoslav Katičić izaslanik premijera Vlade Rh Andreja Plenkovića.

Za Hrvatsku Danas ministar ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović nakon Skupštine dao je eskluzivni intervju vezan za rad Općina RH:

” Rad Udruge Općina RH ocjenjujem jako dobrim, mišljenja sam da takva organiziranost je izvrsna, jer to pruža ogromne mogućnosti, brze realizacije svega onoga u čemu se kasni. Jer prostori u zaštiti okoliša, gospodarenju otpadom a i vodnom gospodarstvu su oni koji se mogu i trebaju najbolje mogu voditi u uskoj suradnji između državne i lokalne razine.

Tu su mnoge prilike, nije to samo obveza nego i realan razvoj jer je Europa predvidjela otvoriti veliki broj radnih mjesta u sektoru zaštite okoliša”, kazao je ministar Dobrović.

Na upit kako komentira broj općina, da li je za opciju smanjivanja ili za model koji djeluje, ministar Dobrović je kazao da je pobornik za racionalizaciju, no sve to treba biti provedeno temeljem analize.

OPĆINE RH2

” Nisam rob ideje za smanjivanje ili povećavanje nego je bitan broj organiziranosti na lokalnoj razini koja mora biti razumna i utemeljena na potrebama, na mogućnostima samofinanciranja i takav sustav treba jačati. Tu postoji perspektiva pogotovo jer postoje u malim, ruralnim sredinama, općinama, velike mogućnosti za proizvodnju ekološki zdrave hrane.

Vrijeme je da se prosječni hrvatski potrošač okrene od ideje jeftinoga i kupovanja u velikim centrima k ideji kvalitetnog, zdravoga, domaćeg, jer je to neusporediva kvaliteta”, kazao je ministar Dobrović.

Predsjednik Udruge Općina RH Đuro Bukvić nakon sjednice obratio se novinarima te kazao da je ovo zadnja sjednica Skupštine Udruge općina na kojoj smo napravili određenu rekapitulaciju, sagledali što smo to radili u zadnje četiri godine, da li smo napravili pozitivan iskorak ali i što je negativno, što bi trebalo mijenjati.

OPĆINE RH1

“Kao nacionalna Udruga napravili smo određeni iskorak, jer bitno je naglasiti da nam se tijekom godine pridružio određeni broj članica, a cilj nam je da sve općine budu članice udruge.

Teritorijalni ustroj u RH sa 428 općina, moram biti i samokritičan, ima i nekih nedostataka, ali nužne su funkcionalna i fiskalna decentralizacija. Onoga momenta kada se država fiskalno decentralizira, tog momenta fiskalni kapaciteti će općina narasti do dva tri puta i neće više biti teza i priča da općine nemaju fiskalne kapacitete, da ih treba ukinuti ili pripojiti.

Treba napraviti model dobrog udruživanja, ali i država mora razraditi i dati financijski benefit u narednih četiri ili pet godina. Za razgovore smo otvoreni, ali nećemo podržati gašenje općina preko noći, jer mi smo spremni organizirati se za 24 sata, 428 referenduma u RH, tako da odluče građani odluče žele li određenu općinu ili ne.

Poruku dajem da da smo puno odradili, da kad su u pitanju Fondovi EU, općine imaju spremne 7 milijardi eura gotovih projekata. Čekamo natječaje da možemo aplicirati i da povučemo sredstva iz EU. To su upravo one investicije na koje se neće javljati svjetski konzorciji, to su u stvari investicije od 100, 200, 300, 400 tisuća eura i to je ono na što će se u općinama, gradovima i županijama javljati mali obrtnici, mali poljoprivrednici što će zaživjeti i dati poticaje za daljnji razvoj.
OPĆINE RH3

Facebook Komentari