Dalić: Spašavat ćemo kompanije koje imaju više od 8 tisuća radnika i više od milijardu kuna duga

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić održala je u petak izvanrednu press konferenciju za kojoj je najavila izradu zakona za sistemski važne kompanije.

“Povod razgovora je želja da vas informiram o aktivnosti koje Vlada poduzima na upravljanju rizicima koji mogu imati utjecaja na cijelo hrvatsko gospodarstvo, a potaknuto problemima Agrokora. Kao što smo isticali, odgovornost za nalaženje rješenja i metoda nalazi se prije svega na upravi Agrokora i vlasniku te kompanije. Zbog desetaka tisuća radnika, dobavljača…

Na novinarsko pitanje je li njezin istup smirivanje dobavljača i što se događa s vlasnikom kada uđe pod taj zakon rekla je:

“Razgovor ima prije svega svrhu da budete informirani s aktivnostima Vlade. Danas je prerano govoriti o tehničkim detaljima ovog prijedloga. Jasno je da se proces transformacije takvih kompanija, da on zahtijeva i poslovno i organizacijsko i vlasničko reorganiziranje.”

Dodaje da će zakon u proceduru biti upućen vrlo brzo.

Kazala je da je u četvrtak primila najveće Agrokorove dobavljače i očekuje da će ta tvrtka uskladiti svoje poslavanje u smislu plaćanja sa zakonom. Dobavljači su rekli da je jedan od problema koji vide nedostatak aktivne komunikacije.

Znači li to da bi država ušla u vlasništvo tih kompanija?

“Ovaj prijedlog zakona ni na koji način ne podrazumijeva da država ulazi u vlasništvo”, odgovorila je Dalić.

Facebook Komentari