Rukavice su skinute, Hasanbegović će se izjasniti oko Brune Esih: Rezultati izbora pokazat će tko je pogriješio

Rukavice su skinute, počeo je politički rat na desnici. S jedne strane su Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, a s druge Plenkovićev HDZ koji je kandidaturom Drage Prgometa za zagrebačkog gradonačelnika, zapravo, krenuo u obračun i s HDZ-ovom desnicom, piše Večernji list.

Službena najava kandidature Brune Esih za gradonačelnicu Zagreba i njena poruka da računa na potporu birača HDZ-a izazvala je jučer oštre odgovore iz HDZ-a, ali i potaknula Zlatka Hasanbegovića, bivšeg ministra kulture i prijatelja Brune Esih, da Večernjem listu najavi potporu svojoj prijateljici i ideološkoj dvojnici, premda je on član HDZ-a. Štoviše, član je Predsjedništva na nacionalnoj razini i potpredsjednik zagrebačkog HDZ-a.

– Kada dođe vrijeme izjasnit ću se o potpori Bruni Esih jer je ona najbliža mojim uvjerenjima. Žao mi je što je HDZ nije prepoznao kao kandidatkinju. Iz rezultata izbora vidjet ćemo tko je pogriješio – rekao je jučer Večernjem listu Hasanbegović.

Preksinoć je u zagrebačkom HDZ-u, nastavio je Hasanbegović, bio sastanak o kampanji Drage Prgometa, ali Hasanbegović, iako je potpredsjednik gradske organizacije, tvrdi da na taj sastanak nije bio pozvan. Implicira da je, osim što ne sudjeluje u Prgometovoj kampanji, iz nje ionako isključen. Izvori bliski Prgometu pak kažu da je bila riječ o sastanku s utemeljiteljima HDZ-a pa Hasanbegović nije ni bio u kombinaciji.

Poznato je da se Hasanbegović ne uklapa u nove strukture HDZ-a niti podržava Plenkovićevu politiku i da je pozadinski radio na kandidaturi Brune Esih, ali sada je prvi put javno rekao da će joj dati podršku. Da je situacija eskalirala, svjedoči i snimka govora Drage Prgometa u Saboru koja se pojavila na Facebook stranici “Potpora Zlatku Hasanbegoviću”, a na kojoj Prgomet, tada kao zastupnik Hridi, traži da se tadašnji ministar kulture Hasanbegović izjasni o tome što misli o fašizmu, a što o antifašizmu u jeku napada na Hasanbegovića da antifašizam smatra floskulom. Snimka je objavljena pod egidom “evo za koga vas veliki vođa Plenković tjera da glasate”.

“Čudne su joj teze”

– Prgomet je tada stazićevskim metodama prozivao Hasanbegovića da je fašist. Zar bi Hasanbegović nakon toga trebao podržati Prgometa? Hasanbegović mu to sigurno nije zaboravio – poručio je izvor blizak Hasanbegoviću. Izvor blizak Prgometu odgovara pak da nema nikakva razloga zašto Hasanbegović ne bi podržao Prgometa i napominje da je Prgomet, za razliku od Hasanbegovića, uvijek jasno i nedvosmisleno iznosio svoje stavove. U vodstvu HDZ-a kažu da su im čudne teze Brune Esih da je ona autentična HDZ-ovka jer nikad nije bila članica te stranke. Također, kažu da je autentični HDZ samo Tuđmanov HDZ koji je okupljao od centra do desnice, a ona se u to ne uklapa.

– Bruna Esih je isključivo desno, prisvaja si pravo na nešto što joj nikako ne pripada – rekao je izvor iz vrha HDZ-a.

U povijesti je, rekao je, bilo puno ljudi koji su odlazili iz HDZ-a i nisu ništa postigli. Time možda implicira i da bi Bruna Esih mogla biti izbačena iz Kluba zastupnika HDZ-a, čija je članica jer je u Sabor ušla kao nezavisna na listi HDZ-a. Očito bi iz HDZ-a mogao biti izbačen i Hasanbegović nakon što javno podrži B. Esih, koja je protukandidatkinja HDZ-ovu kandidatu Prgometu.

Branko Bačić, šef Kluba HDZ-a, jučer je poručio “da, ako gospođa Esih želi mijenjati nešto u HDZ-u, njoj su bila do danas otvorena vrata i mogla se uključiti u HDZ i provoditi promjene”. Malo mu je čudno da se brine za stranku, a nije članica HDZ-a.

HDZ ostaje uz svog kandidata Prgometa, a B. Esih može se kandidirati kao neovisna. To je njezin izbor, a rezultati će pokazati kakav će joj biti uspjeh – rekao je šef HDZ-a Andrej Plenković. Dodao je da je interesantno da se kandidatura B. Esih događa u trenutku kada HDZ ima potporu kakvu godinama nije imao.

– Ako se ona (Esih) ne pronalazi u tome, onda ćemo razgovarati: kako je pristala biti na listi i tako dobiti šansu da bude u Saboru – rekao je Plenković.

Facebook Komentari