Povjerenstvo opomenulo Milanovića, a redom odbilo prijave protiv SDP-ovaca, Miljenića, Grbina, Mrsića…

Ministar Zdravko Marić, prije nego što je došao na ministarsku poziciju u, prvo Vladi Tihomira Oreškovića te potom i u aktualnoj Vladi premijera Andreja Plenkovića, radio u Agrokoru. U četvrtak su Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, protiv ministra Marića stigle tri anonimne prijave vezane za potencijalni sukob interesa, vezane upravo uz njegov prijašnji angažman u Agrokoru, javlja Nova TV.

Povjerenstvo će o tim prijavama odlučivati na idućim sjednicama.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na današnjoj je sjednici predložilo da se bivšem zastupniku SDP-a Zoranu Milanoviću da opomena u slučaju u kojem je obnašao dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru i direktora konzultantske tvrtke EuroAlba Advisory (bio upisan 15 dana u sudski registar).

Povjerenstvo je i usvojilo taj prijedlog na glasovanju.

“Ovdje nije privatni interes stavljen ispred javnog, ali se mora poštivati zakon”, poručila je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

Protiv Milanovića podnesena je i anonimna prijava zbog puta u Albaniju, a Povjerenstvo je zaključilo da je iz putnih naloga vidljivo da je išao kao predsjednik SDP-a, a ne kao saborski zastupnik pa je predloženo da se postupak o sukobu interesa ne pokreće, a prijedlog je na glasovanju usvojen.

Nadalje, Povjerenstvo je razmatralo prijavu i za SDP-ovog zastupnika Peđu Grbina, koji je kao saborski zastupnik istovremeno bio i prokurist u privatnoj tvrtki. Naime, riječ je o društvu koje je zbog neaktivnosti bilo brisano iz sudskog registra 15. listopada 2014. Tu je prijavu protiv Grbina Povjerenstvo odbacilo kao neosnovanu.

Što se tiče anonimne prijave Povjerenstvu protiv Orsata Miljenića (SDP) za sukob interesa, Povjerenstvo je predložilo i usvojilo da se ne pokreće postupak protiv tog SDP-ovog zastupnika.

U prijavi je navedeno da je Miljenić pogodovao ukidanju javnih ovršitelja, nakon što je stupio na dužnost ministra pravosuđa.

“Iz prijave ne proizlazi pogodovanje ili da je svom (bivši posao prije stupanja na dužnost) odvjetničkom uredu ili nekom drugom, pokušao ostvariti određenu korist ili da je privatni interes stavio iznad javnog”, zaključila je Orešković.

Povjerenstvo je predložilo i usvojilo da se postupak ne pokreće niti protiv SDP-ovog zastupnika Miranda Mrsića.

Protiv Mrsića je zaprimljena prijava u rujnu 2016. godine, zbog privatne tvrtke supruge Miranda Mrsića i duga prema HZZO-u od 10,6 milijuna kuna.

Povjerenstvo ne misli da je on kao dužnosnik i bivši ministar rada i socijalne skrbi koristio svoju ministarsku funkciju i to trgovačko društvo stavio u privilegirani položaj i koristio ministarsku funkciju kako bi utjecao na ravnatelja HZZO-a, ne bi li se stopirali postupci naplate duga između HZZO-a i te privatne tvrtke, odnosno, postupci vezani uz rješavanje spornih pitanja.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na današnjoj sjednici ima previđen dnevni red od 26 točaka, među kojim su predmeti vezani uz imena Zorana Milanovića, Peđe Grbina, Orsata Miljenića, Miranda Mrsića, Nine Obuljen Koržinek, Siniše Varge, Ranka Ostojića i druge.

Facebook Komentari