Dumbović i Čačić: Demografska obnova najvažnija je hrvatska nacionalna tema

Piše: Dražen Prša

Na današnjoj konferenciji za medije Narodne stranke – Reformisti, u Hrvatskom Saboru, na temu “Demografska obnova Hrvatske” javnosti su se obratili Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke-Reformisti, Darinko Dumbović, saborski zastupnik iz Sisačko moslavačke županije i gradonačelnik grada Petrinje i Robert Hirc, član predsjedništva Narodne stranke – Reformisti.

Reformisti smatraju da je tema demografske obnove najvažnija hrvatska nacionalna tema.

Demografska struktura je pretpostavka i ključni čimbenik gospodarskog razvoja i ocjena kvalitete rada jedne Vlade.

Razinu odgovornosti političkih čimbenika prema opstanku nacije neupitno pokazuje i ocjena strategije demografske obnove i rezultata koje Vlada i društvo u cjelini postižu.

“Nakon minimalnih pomaka koje je postigla Milanovićeva vlada i demagoških lutanja na razini predizborne poruke od 1.000 eura po rođenom djetetu HDZ-ove i Mostove Vlade, barem na formalnoj razini napravljen je pomak dodavanjem u naziv ministarstva demografsku obnovu (Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku).

Inicijativa predsjednice države za formiranjem zasebnog ministarstva demografske obnove je dobrodošla. Čak ako ta inicijativa i ne urodi rezultatom, sasvim sigurno čini izostanak rezultata vidljivijim i na izborima kažnjivim, što bi vjerojatno predstavljalo poticaj Vladi za aktivniji angažman.

Ukupna gospodarska slika zemlje, mogućnost zapošljavanja, pretvaranje rada na određeno vrijeme u iznimku, a ne pravilo, sve su to čimbenici uz mnoge druge, koji utječu na demografsko stanje nacije. Sasvim sigurno jedan od najvažnijih čimbenika je udio djece koji pohađaju vrtić.

Po tom kriteriju Hrvatska je na samom europskom dnu dok razvijene europske zemlje imaju pokrivenost od 90 do 99,5%. Čak i Rumunjska ima pokrivenost vrtićima od 78%. Hrvatska je na 56%, a s Brodsko-posavskom županijom na samom je dnu s 21%. Sisačko-moslavačka županija ima pokrivenost vrtićima 40%, a Varaždinska županija 46%, pri čemu je problem posebno naglašen u županijama kakva je Varaždinska, koja ima najveću zaposlenost žena.

Nužan je nacionalni program ubrzanog plana pokrivenosti skrbi za djecu, ne samo kroz promjenu radnog vremena o čemu govori Vlada, već i putem cjelovitog programa izgradnje novih vrtića u koordinaciji ministarstva i jedinica lokalne i regionalne samouprave, primarno iz sredstava Europskih fondova, uređenje vrtića kroz program energetske obnove, kao i maksimalnu afirmaciju instituta dadilja.

Financiranje obuke dadilja i poticanje korištenja te mogućnosti u svim, a posebno malim sredinama, s jasno definiranim ciljevima, sredstvima i odgovornim osobama u roku od 2 godine, može s minimalnim financijskim angažmanom za 50% povećati broj djece u organiziranoj skrbi. Primjerice, Varaždinska županija s pokrivenošću kroz vrtiće od 46% s obukom i poticanjem na otvaranje obrta dadilja od 150 educiranih dadilja, može podići organiziranu skrb na 70% djece”, rekao je predsjednik Reformista Radimir Čačić.

dumbović-čačić1

Saborski zastupnik Reformista i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović rekao je da Sisačko-moslavačka županija trajno zaostaje u razvoju i kad je u pitanju demografska obnova ne možemo biti zadovoljni, jer nismo nikad imali strategiju opstanka stanovništva i povratka.

One vrijednosti koje smo izgubili kroz devastiranu komunalnu infrastrukturu uništena je i društvena infrastruktura koja je bila garancija upravo za mlade ljude, obitelji što smo nekad imali, a sada više nemamo.

Pola županije živi u trokutu Sava-Kupa-Una i obnova nikad nije ušla u gospodarske objekte, već samo u stambene. U tom trokutu, što predstavlja pola županije, nije izgrađena nijedna dvorana, a da ne govorimo o školama i vrtićima. Kod apliciranja za fondove EU u Sisačko-moslavačkoj županiji, nažalost, apliciran je vrtić jedino u Petrinji, kazao je Dumbović.
dumbović-čačić2

Facebook Komentari