Bivši mađarski špijun o realnoj ruskoj prijetnji Europi: Evo koliko Rusija ima obavještajaca samo u Mađarskoj

Bivši mađarski špijun Ferenc Katrein dao je svoj prvi intervju za mađarski portal index.hu, a u kojem je otkrio koliko je stvarna ruska prijetnja u Europi.

Katrein je radio za protuobavještajnu agenciju 13 godina, a 2013. je dao ostavku jer se nije slagao s vodstvom agencije. Njegov posao bio je vezan uz međunarodni terorizam i kontrašpijunažu, bio je voditelj operacija, ali i savjetnik generalnog direktora.

Kaže kako se danas osjeća da se politička klima prema Rusiji promijenila te da je rad službi opstruiran na političkoj razini.

– Nismo smjeli provoditi aktivne operacije koje su bile nužne zbog profesionalnih razloga, dok je međunarodna suradnja bila manje intenzivna nego u godinama prije. No, moram naglasiti kako je sada došlo novo vodstvo o kojem ne možemo govoriti. Trenutni generalni direktor zbog svoje dobi ne može imati veze s Rusijom – rekao je on.

Na pitanje da ocijeni od 1 do 10 rusku prijetnju Europi kazao je kako je “prijetnja devet od deset, najviša razina”.

– U Mađarskoj se trenutno nalazi mnogo ruskih obavještajaca. Ako računamo cijelu mrežu zaposlenika ruske obavještajne službe, uključujući i ‘mračne’ obavještajce, realan broj bio bi između 600 i 800 – kaže Ferenc Katrein.

Facebook Komentari