U žalbenom postupku u Haagu svoju obranu danas iznosi Slobodan Praljak

Na Haškom sudu nastavlja se žalbena rasprava za bosanskohercegovačku šestorku u slučaju Prlić i ostali. U žalbenom postupku svoju obranu danas iznosi Slobodan Praljak, bivši načelnik Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane.

Šest Hrvata iz BiH – Jadranka Prlića, Slobodana Praljka, Brunu Stojića, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića – Haški je sud 2013. godine osudio na 111 godina zatvora za ratni zločin.

Žalbena rasprava počela je u ponedjeljak kada je svoju obranu iznosio Jadranko Prlić, bivši predsjednik vlade Herceg Bosne, koji je poručio je kako je raspravno vijeće temeljito pogriješilo zaključujući u presudi da je udruženi zločinački pothvat formiran s ciljem stvaranja etnički čistog hrvatskog entiteta potpuno zanemarujući brojne dokaze o tome da su HVO i HZHB formirani u trenutku kad je kolabirala centralna vlast u zemlji s ciljem obrane i organiziranja svakodnevnog života.

Drugog dana obranu je iznio Bruno Stojić, bivši ministar obrane Herceg Bosne. Njegov odvjetnik Karim Khan je rekao kako je tvrdnja tužiteljstva o udruženom zločinačkom pothvatu neodrživa.

“Nema direktnih dokaza za dogovor sudionika udruženog zločinačkog pothvata nego se presuda temelji na izvedenim zaključcima”, kazao je.

Žalbeni postupak trajat će do 28. ožujka.

Share This Article