Kregar: Vidim svrhu kandidature Esih upravo u tome da se oslabi vrh HDZ-a i to je najveći Plenkovićev problem

Profesor Pravnog fakulteta i nekadašnji protivnik Milana Bandića na lokalnim izborima komentirao je izbore koji nam slijede u svibnju.

Posebno je zanimljiva, naime, situacija s kandidaturom Brune Esih, saborske zastupnice u klubu HDZ-a, koja tvrdi da ima podršku glasača HDZ-a i njegovog bivšeg ministra kulture, Zlatka Hasanbegovića. Upitan je koliko to može biti točno i koliko su važni ovi izbori.

“U toj argumentaciji ima dosta istine. U najvećim se političkim strankama događaju borbe između frakcija. Andrej Plenković je pod jakim udarom desnice, koja koristi svaku priliku da dezavuira njegove kadrovske odluke. Desnica HDZ-a zapravo ne želi imati kandidata koji će pobijediti, koliko želi napraviti štetu HDZ-u. Dolazi nova generacija generacija politikara. Milanović i Karamarko su otišli, ali iza njih su ostale suprotstavljene grupe. Vidim svrhu kandidature Esih upravo u tome da se oslabi vrh HDZ-a i to je najveći Plenkovićev problem. Ona se teško može nositi s ideološki sličnim položajem Bandića, s kojim će HDZ surađivati. Oni su ovih dana poručili da će prije surađivati s njim. Tu se ne radi o politici i ideologiji, to je borba za vlast, borba između klika, gdje se ne biraju stredstva i mali potezi važe. Ovo je otvaranje sukoba u HDZ-u i epilog podjela u toj stranci”, kaže Kregar.

Ipak, ne očekuje da će se to dogoditi jako brzo.

“Desnica i Esih računaju na predsradsude i nesređenu političku situaciju. Tu nema programa. Nazivaju se desnicom, mada vjerujem da desni ideolozi to ne bi potpisali. Iskorištavaju nemir da se nametnu kao faktor”, kazao je.

“Njihov je utjecaj nedovoljan za ulazak drugi krug, ali oni su realistični… znaju da će oduzeti 10 posto”, navodi Kregar. Na pitanje čiji će se glasači prikloniti Esih, odgovara: “HDZ-u, naravno. To je veliki dobitak Bandića – koji jakog protivnika, HDZ, dijeli na struje – budući da je on sigurni kandidat za drugi krug i ovo mu donosi pobjedu. Njeni birači neće prijeći u tabor Anke Mrak Taritaš, već će glasati za Bandića u drugom krugu, neće htjeti njegovog protivnika”, pojašnjava on.

Komentirao je i izjave Davora Bernardića da bi predsjednik trebao imenovati ministre.

“Dosta nepromišljena izjava. Takva konstrukcija vlasti nije zabilježana, a osim toga nepraktična je – jedna vlada na Pantovčaku, a jedna u Banskim dvorima? Jedna da bude odgovorna za stvari važne za svakodnevni život, a druga za vojsku i vanjsku politiku? To nije dobar prijedlog”, kazao je. U SDP-u postoje jasno suprotstavljene strane i postoji želja da mu se pripiše da ne može uspjeti u konsolidaciji stranke i širenju glasačke baze, smatra on.

“On se trudi, ali tu uspjeha nema”, domeće.

No, na pitanje hoće li krah SDP-a na lokalnim izborima značiti i Bernardićev politički kraj na vrhu SDP-a, kaže ne nužno, jer on je mlad i to je određena kvaliteta u odnosu prema protivnicima, a ima već i neko političko iskustvo.

“Hoće li mu biti lako kao s protukandidatima na unutarstranačkim izborima, nisam siguran, jer on je sada u prilici da dobije imidž čovjeka koji gubi na izborima… To nije dovoljno za okupljanje ljudi, koji bi značili novu snagu u SDP-u. Ono što radi Schulz u Njemačkoj Bernardić nije u stanju napraviti u Hrvatskoj”, kaže Kregar.

Share This Article