Ključni perač novca Igor Premilovac svjedoči u procesu protiv Nadana Vidoševića, evo kome je donosio gotovinu

Uz izravni prijenos na N1 televiziji mirnim glasom svjedočio je Igor Premilovac, glavni perač novca i vlasnik tvrtke Remorker, kako je naplaćivao fiktivne račune za HGK i ‘oprani’ novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku. Premilovac se nagodio s DORH-om na godinu zatvora i povrat 2,8 milijuna kuna.

Davor Komerički me prije dosta vremena pitao jesam li spreman pisati račune i ugovore za HGK i donositi ‘cash’ nakon isplate. Rekao sam ‘rado’, a on mi je davao upute kako ću to raditi, govorio mi je o kojim se događajima radi, akcijama ili putovanjima. Govorio mi je iznose i druge parametre temeljem kojih sam sastavljao ugovore i slao iz u HGK”, rekao je Premilovac, glavni svjedok u slučaju u kojem se za malverzacije teške 39 milijuna kuna tereti bivši šef HGK Nadan Vidošević.

Premilovac je oprani gotovi novac, umanjen za proviziju, predavao Davoru Komeričkom.

Premilovac je organizirao i niz drugih tvrtki koje su bile u lancu pranja novca.

“Direktori su sami potpisivali ugovore, a ja sam ih nosio dalje klijentu na potpis”, objasnio je Premilovac.

Premilovac je preko Unexa je organizirao Noć gutača reklama, a Komeričkog je upravo, kaže upoznao 2001. godine za tog prvog eventa, a zajedno su taj event radili do 2008.

Koliko ja znam Komerički je puno radio s HGK, upoznao me s određenim ljudima iz HGK i to je to, svjedoči Premilovac.

Poznati su mi projekti za HGK, “be croative”, održavali su se diljem svijeta, a Komerički je i obišao sve te lokacije, kaže Premilovac.

Kad bi Dado (Komerički) dobio neki veliki projekt, onda bi on dobio određenu količinu poslova za taj event, vjerojatno u dogovoru s HGK, došao bi k meni i dao tekstove za dodatne poslove, ako bi ja radio rasvjetu za London, on bi radio razglas, a sva uplata je dolazila od njega, objašnjava Premilovac.

Premilovac je na pitanje tužiteljice rekao da je izrađivao ugovore s HGK, bilo ih je desetak. “Ti ugovori su bili potpuno nevažni za nas, nisam ih nikamo nosio, nego su bili kod mene, a kopija za HGK je bila dostavljena poštom, ili bi ih ja nekad donio na portu u HGK”, kaže Premilovac.

Račune sam sastavljao ja i slao mailom na gospođu Mladinov ili Mikić, u računovodstvo HGK, objasnio je Premilovac.

Na pitanje kako je došao do tih gospođa, Premilovac je rekao da, koliko ga sjećanje služi, Komerički ga je upoznao s gospođama kao s osobama iz računovodstva HGK.

Premilovac se predstavio kao osoba koja “handla sve te firme”, a nikad nigdje nije bio na nijednom eventu koji je fakturirao.

Po sjećanju je bilo 4 ugovora koji su bili milijunski, kaže Premilovac, dodajući da su za Japan, Moskvu, Čile i Argentinu bili ti, jaki ugovori.

Detalje ugovora smo obično radili Dado i ja, njegovo je bilo da meni sugerira što bi ja trebao fakturirati, ja bi napravio specifikaciju, objasnio je Premilovac.

Gospođu Peternel sam upoznao oko polovice naše suradnje, Dado me upoznao s njom, kad su se pojavili prvi problemi i nagovještaji kontrole od Porezne uprave, nešto smo se češće viđali, ali ukupan broj susreta je bio sedam-osam puta. Ako je suradnja od 2005. do 2011. recimo 2008. smo već se dosta dobro znali i imali razmijenjene mobitela, objasnio je Premilovac.

Naravno da je gospođa Peternel znala za mene, predstavljen sam kao čovjek koji im fakturira za tih pet društava. Ne znam je li znala o čemu se doista radi, rekao je Premilovac.

Kad su počeli problemi s Poreznom, paralelno i u HGK i nekoj od mojih firmi, te moje firme su bile pod povećalom, jer je tijek novca bio neuobičajan za hrvatske prilike, pa se plaćalo puno PDV-a državi, pa ispočetka nidu jurili za nama. Problemi su u jednom trenutku počeli rasti, pa smo Peternel i ja morali složiti dokumentaciju za pokrivanje i Dado mi je dao još dokumentacije iz HGK tako da moji dokazni materijali izgledaju još ozbiljnije, kazao je Premilovac.

Uskoro opširnije…

Facebook Komentari