U ime obitelji traži kaznu za urednika vanjske politike Hine Domagoja Jankovića, zbog načina prenošenja vijesti o sličnoj udruzi

Udruga U ime obitelji traži kaznu za urednika vanjske politike Domagoja Jankovića, zbog prenošenja vijesti o sličnoj udruzi odnosno inicijativi iz njemačkih medija, kažu, neprofesionalnog.

Priopćenje udruge U ime obitelji:

Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA), odnosno njezin urednik za vanjsku politiku Domagoj Janković, dostavio je u četvrtak, 16. ožujka 2017., u 15.13 svim korisnicima Hine vijest njemačkog dnevnika “Frankfurter Rundschau“, autora Danijela Majića, na koju je stavio naslov: “‘U ime obitelji’ moli i pred obiteljskim savjetovalištima u Frankfurtu” (http://www.fr.de/frankfurt/fundamentalismus-mahnwache-gegen-abtreibungen-a-1220250?GEPC=s1).

I ovaj, kao i drugi, raniji tekstovi novinara Danijela Majića o pripadnicima hrvatske manjine u Frankfurtu – vrvi već na prvi pogled vidljivim neistinama kao i neprofesinalnošću u izradi izvješća. Na primjer, u izvješću o događaju koji organizira jedna udruga, Majić piše o drugoj udruzi (U ime obitelji) koja slične događaje nikad nije nigdje organizirala. Majić lažno navodi da je U ime obitelji “nasilno 2013. iznudila referendum”. Također, U ime obitelji neistinito predstavlja kao “kršćansko-fundamentalističku udrugu” koja “od te prve pobjede (…) pokušava hrvatsku vladu sve više natjerati na ustupke kršćansko-fundamentalističkom rubu političkog spektra”, nadodajući kako “pritom U ime obitelji nema ni na koji način strah od doticaja s desničarima i desničarskim ekstremistima.”

Urednik Janković je ne samo prenio neprofesionalnu vijest njemačkog dnevnika s više neistina, nego je toj vijesti, koja u njemačkom izvorniku nosi naslov “Fundamentalizam: Bdijenje protiv pobačaja”, dao lažan naslov, koji čak ne proistječe ni iz čega navednog u tekstu g. Majića: “U ime obitelji’ moli i pred obiteljskim savjetovalištima u Frankfurtu”, što je dodatno neprofesionalno i protivno Zakonu o Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji.

Nakon što ga je predstavnik U ime obitelji odmah po objavljivanju lažnog naslova u 15.13 telefonom kontaktirao urednika Hine sa zahtjevom da makne lažni naslov koji je Hina objavila – urednik Hine je nakon gotovo 3 sata i više telefonskih zahtjeva predstavnika U ime obitelji, u 18.06 svim korisnicima Hine poslao ispravak naslova – koji je također netočan: “Udruga povezana s ‘U ime obitelji’ moli pred obiteljskim savjetovalištima u Frankfurtu.“ Udruga U ime obitelji nije nikad organizirala javne molitve niti u Hrvatskoj niti u Frankfurtu, niti je „povezana“ s udrugom koja je organizirala molitveno bdijenje u Frankfurtu.

Urednik vanjske politike Domagoj Janković je – suprotno novinarskim standardima i članku 5 Zakona o Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji („Hina djeluje po načelima neovisnoga, nepristranog i profesionalnoga novinsko-agencijskog izvještavanja“) objavio fake news odnosno lažnu vijest o udruzi U ime obitelji te ju, iako je znao da je lažna, zadržao nepromijenjenu kroz 3 sata – dovodeći do širenja lažne vijesti na više od 500 korisnika Hine, od kojih su tu lažnu vijest ili njezinu varijaciju prenijeli brojni portali: vecernji.hr, rtl.hr, express.hr, index.hr, net.hr, jutarnji.hr, slobodnadalmcija.hr…

U ime obitelji je, uz brojne aktivnosti vezane za promjenu izbornog sustava, osiguravanje neradne ili dobro plaćene nedjelje za sve hrvatske trgovce i trgovkinje, zalaganje za suočavanje s totalitarnom prošlošću, educiranje građana o znanstvenim činjenicama vezanim za početak ljudskog života – bila i organizator ustavotvornog referenduma o braku. Razumijemo da urednici Hine imaju različite poglede na različita pitanja političkog i društvenog života, pri čemu su neki od njih ne poklapaju sa pogledima udruge U ime obitelji. Mi to poštujemo i držimo dijelom svakog pluranog društva – no urednici ili novinari Hine koji se ne slažu s našim stavovima – nemaju pravo zloupotrebljavati Hrvatsku izvještajnu agenciju za širenje lažnih vijesti, neistina ili poluistina o U ime obitelji. Spremni smo u svako doba sudjelovati u argumentiranoj raspravi o našim aktivnostima, a ovakva blaćenja jedne ugledne udruge civilnog društva od strane državne agencije zadužene za točno informiranje – držimo potpuno neprihvatljivom.

Važno je naglasiti da se U ime obitelji zalaže za pravo svih građana na javno okupljanje i iznošenje svojih uvjerenja, bilo u obliku prosvjeda, podrške ili molitvenog skupa. To je građansko i ljudsko pravo sukladno Europskoj Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. U Hrvatskoj je pretprošli tjedan objavljeno da je kroz protekle 3 godine više žena odustalo od pobačaja i rodilo svoje sinove ili kćeri – upravo zahvaljujući izražavanju molitvene podrške ženama pred bolnicama te pružanju konkretne materijalne pomoći od građana koji u njima sudjeluju. U ime obitelji smatra da je dužnost države i društva točno informirati žene o znanstvenim činjenicama o početku i razvoju ljudskog života te spriječiti svaki oblik prisiljavanja žena na pobačaj.

Ljubazno vas molimo da ustanovite te nas u cilju izviješćivanja naših podupiratelja, partnera i šire javnosti izvijestite o sljedećem:

1. Prema kojim profesionalnim kriterijima se odabiru i prenose vijesti o Hrvatima koji žive u Njemačkoj?

2. Prema kojim profesionalnim kriterijima se stavljaju naslovi na tekstove koje Hina prenosi?

3. Koji su standardni postupci za sprječavanje objave lažnih vijesti te tekstova niskog profesionalnog standarda poput gore navedene vijesti g. Majića?

4. Koji su standardni postupci Hine za ispravljanje lažnih vijesti i ispravljanje štete nanesene plasiranjem lažnih vijesti?

Isto tako, očekujemo da poduzmete potrebne mjere protiv urednika Domagoja Jankovića zbog plasiranja lažne vijesti o U ime obitelji, neprofesionalnog obavljanja posla te nanošenja štete udruzi U ime obitelji te molimo da nas obavijestite o ishodu tih postupaka kako bismo o tome mogli izvijestiti javnost.

Ravnateljica Hine, Branka Gabriela Valentić, šokirana je ovakvim postupkom, kojeg, kako kaže, ne može usporediti ni sa čim što je do sada vidjela kao ravnateljica izvještajne agencije.

Valentić, kojoj iz pisma Željke Markić nije jasno što se točno demantira u Hininog vijesti, razmatra i pravne načine borbe protiv ovakvih pritisaka.

“U moje četiri godine u Hini, nitko nikada, čak ni Tomislav Karamarko, nije od ravnatelja tražio ništa, a kamoli da kazni urednika koji je objavio nešto što im se ne sviđa, što je, pritom, napravljeno posve profesionalno, te je objavljen i ispravak na traženje U ime obitelji. Željka Markić i njezina eskadrila si je uzela za pravo da piše ravnatelju i upravnom vijeću i traži kažnjavanje urednika, koji je postupio sukladno svim uzusima struke (te da ih se obavijesti o kazni), jer ona naprosto misli da to tako treba. Ako to nije pokušaj pritiska najgore vrste, uvođenje straha među novinare i pokušaj progona neistomišljenika, onda nije ništa. Razmotrit ću sve pravne načine protiv onih koji misle da će uvesti strah kao mjernu jedinicu nečije poslušnosti. Amen! Ako treba, pisat ću i Papi Franji. Mislim da se njemu to ne bi svidjelo”, stoji u reakciji ravnateljice Hine, prenosi N1.

Facebook Komentari