Po pisanju medija Kinezi su bili na pregovorima o kupnji do polovice Agrokora, evo što bi bilo s Todorićem

Piše: Dražen Prša

Koliko je zabrinjavajuća situacija sa Agrokorom i Ivicom Todorićem najbolje govori podatak da se o tom slučaju priča i izvan granica Hrvatske.

Sve je poduzeto da se nađe rješenje za spas te velike regionalne kompanije.

Očito je da zbog velikog duga prema dobavljačima slijedi propast Todorićevog carstva, što osim hrvatskih medija predviđaju i mediji iz bližih regija ali i svijeta.

Kako doznajemo, o Agrokoru se razgovaralo i na obalama Crnog mora, u ruskom gradu Krasnodaru, gdje se nalazi ured Magnita, najvećeg ruskog maloprodajnog lanca koji je navodno zainteresiran za preuzimanje Konzuma, Mercatora te Idee u Srbiji.

Ako se uzme u obzir da su ključni igrači u ruskoj banci Sberbank, koja je ovih dana Agrokoru odobrila tranšu pomoći kojom pokušavaju prevladati problem nelikvidnosti, nije nemoguće da se radi o pripremi za preuzimanje Konzuma, Mercatora i Ideje, pišu Finance.

Na ovo Nacional dodaje da su se Ivica Todorić i Zdravko Marić jučer u Kulmerovim dvorima sastali s predstavnicima najveće svjetske banke, odnosno s kineskim bankarom.

“U ovom trenutku mogu potvrditi da smo spremni pregovarati o prodaji do polovice Agrokora”, rekao je za Nacional u kratkom razgovoru član obitelji Todorić u nedjelju poslijepodne na privatnom ručku u jednom zagrebačkom restoranu. U toj bi opciji Todorić vjerojatno ostao i u upravi.

On je to poručio članu delegacije kineske ICBC banke, koju drugi put u samo godinu dana u posjetu Hrvatskoj predvodi u svijetu nadaleko poznati kineski bankar Jiang Jianqing, navodno glavni kineski pregovarač s Todorićem, koji sudjeluje i u pripremi skorog susreta predsjednika SAD-a i Kine.

CBC (Industrial and Commercial Bank of China) je jedna od četiri najveće kineske komercijalne banke koje su u državnom vlasništvu, dok za moćnog Jiang Jianqinga drže da je vrhunski poznavateljem financijskih kriza.

Facebook Komentari