Na Haaškom sudu u žalbenom postupku šestorice Hrvata obranu iznosi Bruno Stojić

Na haškom sudu održava se drugi dan žalbene rasprave u slučaju šest bosanskohercegovačkih Hrvata Jadranka Prlića, Slobodana Praljka, Brune Stojića, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića – koji su osuđeni na 111 godina zatvora za ratni zločin. Svoju obranu danas iznosi Bruno Stojić koji je dobio 20 godina zatvora, javlja dnevnik.hr.

Obrane bosanskohercegovačkih Hrvata traže da se zbog pogrešnih zaključaka u presudi o postojanju udruženog zločinačkog pothvata i sudjelovanja šestorice u tom pothvatu, njihovi branjenici oslobode ili da se predmet vrati na ponovno suđenje. Tužiteljstvo traži još veće kazne.

Prvi je svoju obranu u ponedjeljak iznosio Jadranko Prlić. Poručio je kako je raspravno vijeće temeljito pogriješilo zaključujući u presudi da je udruženi zločinački pothvat formiran s ciljem stvaranja etnički čistog hrvatskog entiteta potpuno zanemarujući brojne dokaze o tome da su HVO i HZHB formirani u trenutku kad je kolabirala centralna vlast u zemlji s ciljem obrane i organiziranja svakodnevnog života.

Između ostalog, Prlić je u svom obraćanju kazao kako je raspravno vijeće izdvojilo nekoliko transkripata ureda hrvatskog predsjednika kako bi poduprlo svoje teze, a zanemarilo je bezbrojne druge transkripte koji govore da su Hrvati podupirali nezavisnost BiH i bili za suradnju. Prlić kaže da je u presudi potpuno zanemarena pomoć koju je Hrvatska pružala Sarajevu i ponude za savezništvo i ističe da su predstavnici Hrvata pregovarali uvijek o unutarnjem ustrojstvu BiH, a ne podjeli te države. Cilj Hrvata bila je obrana područja u kojima su živjeli a ne njihovo pripajanje Hrvatskoj, i raspravno vijeće te je dokaze zanemarilo, kazao je Prlić koji je osuđen na 25 godina zatvora.

Žalbena rasprava u slučaju Prlić i ostali trebala bi završiti 28. ožujka kada će riječ imati i Tužiteljstvo.

Možete gledati ovdje: http://www.icty.org/en/sid/11215

Share This Article