Nobilo komentira suđenje šestorici Hrvata u Haagu, spominje mračne strane i odgovornost Hrvatske

Ad

Vijest dana danas stiže iz Haaga gdje počinje žalbeni postupak u predmetu Prlić i drugi, a koji bi, prema najavama trebao trajati do utorka, 28. ožujka 2017.

Podsjetimo, ovaj predmet se odnosi na šestoricu visokih predstavnika tzv. hrvatske zajednice Herceg-Bosna, te Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Na 111 godina ukupno prvostupanjskom presudom Haškog tribunala osuđeni su Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić – za zločine protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija počinjene od 1992. do 1994. godine, piše N1.

Žalbeni postupak će početi danas uvodnim napomenama predsjedavajućeg suca. Prvih šest dana postupka određeno je za žalbe svakog od optuženih, nakon čega će posljednjeg dana uslijediti žalba Tužiteljstva. Na kraju postupka, u utorak, 28. ožujka, svaki od šestorice imat će priliku da se osobno obrate Žalbenom vijeću.

“Teško je reći što se može očekivati jer nitko od nas nije bio u sudnici i nije pratio dokazni postupak. Na osnovu pisanja medija teško je dati stručan stav. Ne bih se upuštao o ocjeni krivnje. Hoće li biti oslobođeni, ili će kazna biti potvrđena ili povećana to zna onaj koji je bio u sudnici”, rekao je Nobilo za N1.

Predmet ‘Prlić i drugi’ jedan je od najdužih i najkompliciranijih predmeta vođenih pred Međunarodnim sudom. Suđenje je počelo 26. travnja 2006. godine. Zašto ovaj predmet traje ovoliko dugo?

“Zato što se radi o ljudima koji su predstavljali vrh paradržave Herceg-Bosne i to je najviša razina odgovornosti. Radi se o brojnim djelima na širokom području, o vojnom i političkom vrhu. Vjerovatno je to razlog, premda u Haagu pretjerano dugo traju postupci. Nije normalno da jedan postupak traje 10-11 godina”, izjavio je Nobilo.

Ovih dana čuli smo brojne komentare i analize vezano za ovaj slučaj. Pojedinci smatraju da su se vlasti Republike Hrvatske trebale više angažirati jer ako se potvrdi prvostupanjska presuda nastupit će kažu i moralna i materijalna šteta po Hrvatsku.

“Hrvatska je direktno ugrožena s rezultatima ove presude. Mogla se anganžirati preko odvjetničkog tima. Da se u javnosti ignorirali ovo suđenje, to je točno. Hrvatsko sudjelovanje u BiH se ignorira u javnosti”, rekao je Nobilo.

Što je s tezom udruženi zločinački pothvat?

“To je jedna složena stvar. Osobno nisam veliki pristaša tog koncepta jer se konstruira od strane Tužiteljstva kada nemaju dovoljno dokaza za svaku optuženu osobu”, kazao je Nobilo te objasnio da postoje dva nivoa presude koja su važna za Hrvatsku.

“To je međunarodni oružani sukob po kojem bi HVO i Herceg Bosna bili agenti Republike Hrvatske i djelovali u njenom interesu i njene politike, državnih ciljeva u BiH. Na taj način Hrvatska je bila umiješana u rat u BiH, ratovala na teritoriju susjedne države i to je politički neugodna situacija s kojom bi se Hrvatska prije ili kasnije morala pomiriti. Ako se utvrdi i udruženi zločinački poduhvat, onda to znači da je hrvatski državni vrh bio direktno involiviran u izvršenje teških kaznenih djela. To je još jedna teška optužba, pogotovo jer o Tuđmanu i toj vlasti se govori u hvalospjevima. Nitko ne spominje tamne strane hrvatske politike i ako se to potvrdi bit će priličan šok”, objasnio je hrvatski odvjetnik.

Nobilo je zastupao i Tihomira Blaškića u Haškom tribunalu. I on je prvostupanjskom presudom bio osuđen na 45 godina međutim, pravomoćnom je oslobođen. On je uspio naći nove dokaze i pobiti prvu presudu. Što je sa slučajem Prlić?

“To što su se predali i dobrovoljno otišli će utjecati na kaznu, ali ne i na pitanje kaznene odgovornosti. Čini mi se da je danas sva arhiva dostupna i mogu reći da je očerupana. Ono što je ostalo daleko je od potpune dokumentacije”, kaže Nobilo.

Ako bi BiH kao država potraživala određenu odštetu protiv Hrvatske, kako bi to utjecalo na odnose dvije zemlje?

“BiH ne može podnijeti tužbu protiv Hrvatske za genocid. Ali ako vam nanese štetu, možete tražiti reparaciju štete. Ako se potvrdi ovo o čemu i govorimo, postoji mogućnost da svaka od žrtava podnese tužbu. BiH bi mogla tražiti reparaciju štete zbog ratnih razaranja”, zaključio je Nobilo.

Facebook Komentari