Hrvatski vinari mogu koristiti ime Teran, zaključila je Europska komisija u delegiranom aktu

Hrvatski vinari mogu koristiti ime Teran, zaključila je Europska komisija u delegiranom aktu kojim se Hrvatskoj dodjeljuje ograničena iznimka za upotrebu ovog imena kao sorte grožđa za vina iz hrvatske Istre.

Slovenija nije tako uspjela zabraniti Hrvatskoj korištenje naziva teran jer je Komisija zaključila kako dodatne činjenice koje je uputila Ljubljana ne mijenjaju bitno njezine ranije ocjene, javlja RTV Slovenija.

Hrvatska može ime sorte teran koristiti isključivo za vina sa zaštićenom oznakom porijeka Hrvatska Istra, s tim da taj natpis na etiketi mora biti veći od natpisa teran. Akt Europske komisije je do 14. travnja otvoren za javnu raspravu.

Nakon toga slijedi postupak prihvaćanja akta koji obično traje oko dva tjedna. Potom slijedi dvomjesečno razdoblje u kojem Europsko vijeće ili parlament mogu odbiti akt, no to je malo izgledno budući da je potrebna kvalificirana većina glasova u Vijeću, a ona čini 72 posto članica koje predstavljaju najmanje 65 posto stanovništva Unije. U Europskom parlamentu za odbijanje akta potrebna je pak apsolutna većina.

Facebook Komentari