Građanska inicijativa “I mene se pita” poziva na prosvjed zbog prijedloga za uvođenje zastupnika manjina u Zagrebu

Gradonačelnik Milan Bandić podnio je prijedlog za promjenu Statuta grada Zagreba s prijedlogom uvođenja zastupnika nacionalnih manjina u gradsku skupštinu na sjednici 27. veljače 2017. godine. Smatramo kako je riječ o političkom iskorištavanju nacionalnih manjina grada Zagreba, koje čine manje od 5% ukupnog broja stanovnika grada Zagreba, a sve u cilju zadržavanja većine u gradskoj Skupštini, kažu u inicijativi “I mene se pita”, čije priopćenje potpisuju Guido Hornik i Zorica Gregurić.

u mjerodavnim zakonskim propisima ne postoji obveza da se trenutno važeći Statut Grada Zagreba izmjeni na predloženi način. Izmjena Statuta Grada Zagreba u pogledu predloženih izmjena, nesvrsishodna je i nepotrebna te za nju ne postoji opravdani interes. Iz dostupnih podataka o udjelu srpske, bošnjačke i albanske nacionalne manjine u ukupnom stanovništvu Grada Zagreba, nije vidljiv porast ukupnog broja predmetnih nacionalnih manjina kao niti povećanje potrebe za njihovu zaštitu i unaprjeđenje položaja u društvu. Zaštita interesa predmetnih nacionalnih manjina osigurana je već postojećim zakonskim i podzakonskim propisima te internim aktima pojedinih jedinica (lokalnih i područnih) te ne postoji opravdani razlog za predloženu izmjenu Statuta Grada Zagreba.

Od gradskih vijećnika tražimo da preispitaju ovu odluku koja se nalazi na točki 1. Dnevnoga reda današnje Skupštine grada Zagreba i ne glasaju za nju!, kažu u inicijativi.

Riječ je o nepoštenoj političkoj igri kojoj se protive i predstavnici srpske, bošnjačke i albanske etničke zajednice. Tome u prilog ide i činjenica kako se predlaže stupanje na snagu te odluke prvi dan od dana objave, kako bi se odnosila na predstojeće redovite lokalne izbore, odnosno prije stupanja na snagu odluke Vlade Republike Hrvatske o raspisivanju izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave, drže u toj Inicijativi.

Gradonačelnik Milan Bandić, uz pomoć koalicijskih partnera, na ovaj način manipulira nacionalnim manjinama i građanima, s namjerom da u skupštinu uđu pripadnici srpske nacionalne manjine (3), bošnjačke (2) i albanske (1). Ova odluka ne temelji se na Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, iako iz Zakona o lokalnim izborima proizlazi da pravo na zastupljenost imaju i pripadnici onih nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne samouprave u kojima je ta nacionalna manjina zastupljena u postotku manjem od 5%. Međutim, znakovito je kako gradonačelnik Bandić podnosi zahtjev za dopunom upravo u ovom trenutku, tik pred lokalne izbore, kažu u Inicijativi.

Građanska inicijativa “I MENE SE PITA” poziva sve Zagrepčanke i Zagrepčane da ne dozvole nametanje standarda manjih od postojećih zajamčenih prava svim građanima grada Zagreba, a što se upravo ovom izmjenom Statuta grada Zagreba želi postići, te poziva na mirni u utorak, 21. ožujka u 8,30 sati ispred zgrade zagrebačke Skupštine, Ulica svetog Ćirila i Metoda 5.

Share This Article