Prosvjedni performans Zelene liste i aktivista iz Slavonskog Broda: Alarmantni karcinomi u srednjoj školi

Predstavnici Zelene liste i aktivisti iz Slavonskog Broda ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša i energetike održali su konferenciju za novinare nazvanu ‘Dok ministar spava, Brođane od zagađenja boli glava”.

Predsjednik Zelene liste Nenad Matić te bloger i znanstvenik iz Slavonskog Broda Petar Bašić upozorili su na stanje u tom gradu zbog onečišćenja zraka. Kažu da će podignuti ekološku tužbu protiv JANAF-a ako se ministar ne očituje u roku od deset dana.

Održali su i prosvjedni performans za vrijeme kojega su u bačvi zapalili manju količinu nafte te pozvali odgovorne da riješe problem zagađenja, najavivši u suprotnom prvu ekološku tužbu u Hrvatskoj. Pojačanim dimljenjem koje je uzrokovala zapaljena nafta aktivisti su simbolično prikazali zagađenje zraka u Slavonskom Brodu sumporvodikom i drugim supstancama, upozorivši da je zrak u nekim trenucima zagađen čak do 40 puta više od dopuštenog, a lebdeće čestice izazivaju najteže posljedice – teška oboljenja.

Tvrde da su samo u jednoj generaciji jedne srednje škole u Slavonskom Brodu ove godine zabilježena tri slučaja karcinoma.

Rusi nikada neće modernizirati rafineriju ako ih mi ne prisilimo na to, kazao je Bašić istaknuvši da odgovorni moraju djelovati. Naveo je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da ga plin iz Hrvatske ne zanima, jer se plinovodom želi spojiti sa Srbijom, piše HRT.

Facebook Komentari