Ekonomski stručnjaci: “Agrokor treba spasiti ali da država ne troši svoj fiskalni kapacitet”

Piše: Dražen Prša

Analizirajući javnosti dostupna zbivanja oko “Agrokora” eminentni hrvatski stručnjaci dali su svoja mišljenja, iz kojih se može izvući jedan zaključak, i to da je većina poznavatelja tržišnih kretanja sklona tomu da se Agrokor spasi, ali da država ne preuzima financijski rizik.

Kad je riječ o kupovini Mercatora, ekonomski stručnjaci stava su da to nije pogreška, no ima i onih koji su stava da je ipak to bila pogreška.

Kad je riječ o Ini, oni misle da je za nju najvjerovatnije kasno, ali da za Agrokor nije, stoga treba hitno poduzeti određene mjere kako bi se spasio, jer čini prioritet.

Poslovni savjetnik i stručnjak za prehrambenu industriju Boris Teški, stava je da kupnja Mercatora nije bila greška, no kad je riječ o Agrokoru drži da kad se pogleda utjecaj Agrokora na BDP, odgovor je očit”, kazao je za Jutarnji list.

Kupnju Mercatora komentirao je i konzultant Željko Perić koji kaže da je ona logičan poslovni potez, no problem je vrlo agresivne strategije financiranja dugom.

On vjeruje kako je upravo to osnovna greška koja je Agrokor u više navrata dovodila u složene situacije, ali dok je sustav bio manji i dug niži, lakše se nalazilo rješenje. Dodao je da je Agrokor kao privatna kompanija forsirala rast oslanjanjem na tuđi kapital, uvijek s minimumom vlastitog.

“Posljedice ne smije snositi nitko osim vlasnika kapitala. Agrokor ima dovoljno imovine i mogućnost da ponudi suvlasništvo investitorima koji bi bili voljni dati svježi novac i preuzeti suvlasničku poziciju u kompaniji.

Država može samo dati snažnu poruku da želi da dobavljači i zaposlenici budu maksimalno zaštićeni. Može i aktivno pomagati u pregovorima s kreditorima, ali ne i preuzimati financijski rizik”, kaže Perić.

Poznati hrvatski ekonomist Ljubo Jurčić stava je kako je pogrešno bilo kupiti Mercator jer se radilo o nisko produktivnoj djelatnosti i visokom transakcijskom trošku, no ipak drži da država mora na određen način pomoći Agrokoru.

“Ivica Todorić je uložio punu imovinu u kupnju Mercatora, a prinos po imovini nije rastao proporcionalno tome”, kazao je Jurčić, i dodao kako Agrokor proizvodi veliku društvenu korist te ako propadne, može proizvesti veliku društvenu štetu. A to je onda predmet politike.

Damir Novotny, konzultant, istog je mišljenja po kojem država može učiniti puno, ali ne na način da troši svoj fiskalni kapacitet, kako na Inu, tako ni na Agrokor.

“Država bi morala osigurati da te tvrtke ostanu vitalne, zapošljavaju te ostanu dio hrvatskog ekonomskog prostora. Agrokor je posebno važan jer zapošljava velik broj ljudi i povezan je s velikim brojem kooperanata i proizvođača. Stoga mu Vlada i političke elite moraju pomoći da se izvuče”, kaže Novotny.

Facebook Komentari