Cenzura ili? Svi se pitaju kamo je s weba HRT-a nestala vijest o mirovinama za tzv. SAO Krajinu

S web-a HRT-a nestala je vijest o tome da Hrvatska neće trebati isplatiti više od 30 milijardi kuna umirovljenicima iz tzv. SAO Krajine. Ta je činjenica uznemirila pojedine grupe na društvenim mrežama jer su nestanak vijesti, koja bi zapravo značila uspjeh bivše hrvatske ministrice Nade Šikić, doživjeli kao cenzuru.

Ta se vijest, prenesena, može naći na stranicama Slobodne Dalmacije i glasi:

HRT neslužbeno doznaje da je Međunarodna organizacija rada u Ženevi odbacila tužbu Sindikata udruženja umirovljenika Srbije.

Sindikat je, naime, prije dvije i pol godine pokrenuo postupak ne bi li za više od 80 tisuća umirovljenika dobio navodne zaostatke mirovina koje im Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje nije isplaćivao tijekom Domovinskoga i sve do 1998..

Za to vrijeme primali su mirovine preko fondova tzv. SAO Krajine. Hrvatsko je stajalište, a potvrdili su ga i međunarodni sudovi, da su te mirovine već isplaćene iz fondova takozvane SAO Krajine te nema govora o dvostrukim isplatama.

Prema medijskim napisima, iznos koji traže umirovljenici iz tzv. SAO Krajine iznosi više od 30 milijardi kuna.

Portal kamenjar.com piše kako preuzimanjem Ministarstva rada i mirovinskog sustava od bivše Milanovićeve vlade potvrđenu ministricu u Hrvatskom saboru iz Karamarkove vlade Nadu Šikić nije dočekala niti jedna bilješka o procesu koji je trajao od 2012. godine. Naime, Kukuriku koalicija je u svom Planu 21 obećala SDSS-u nadomjestak mirovina koje su primali od 1991. – 1995. odnosno 1997. godine iz parafondova tzv. SAO – krajine.

Do tog perioda su izgubili sve sudove u Republici Hrvatskoj uključujući i US. Izgubili su i sve sudske postupke pred Međunarodnim sudom za ljudska prava EU. Tadašnja Vlada RH premijera Zorana Milanovića osniva Povjerenstvo za pomoć umirovljenicima sa područja bivše tzv. SAO krajine. Odlaze u Beograd na konzultacije, a njih i odvjetnike plaća Republika Hrvatska. Nakon puno truda i muke dosjetili su se da je mirovina posljedica rada i tako osnovali sindikat, obratili su se Međunarodnoj organizaciji rada u Ženevi (ILO), koja je tijelo UN-a. Na taj način su izbjegli EU. U sindikat je uključeno oko 80 tisuća umirovljenika, piše kamenjar.com.

U slučaju gubitka spora minimalna šteta za RH iznosila bi oko 35 milijardi kuna. Kako nisu svi učlanjeni u sindikat očekivana je šteta od 100 milijardi kuna. Na intenciju bivše ministrice dr.sc. Nade Šikić rok za odgovor Hrvatskoj prema najnovijim je zahtjevima srpskih agresorskih zahtjeva za isplatu takvih dvostrukih mirovina sudu Međunarodne organizacije rada u Ženevi bio do 31. prosinca 2016. godine radi poznate društveno političke situacije.

U vremenu pada Vlade RH, izbornog ozračja u zemlji i mogućeg gubitka spora bivša ministrica resornog ministarstva dr. sc. Nada Šikić osjećala se usamljeno. Na nizu sjednica bivše Vlade ili u kontaktima s vrhom bivše Vlade, pokušala je dići uzbunu zbog ovih skandaloznih otkrića koja su je dočekala u njenom resoru , ali tada je na nju krenula medijska sotonizacija u lovu na vješticu kako bi se skrenula pozornost sa stvarnog problema, ocjenjuje kamenjar.com.

Prepuštena sama sebi i vlastitom timu unutar resornog ministarstva, jer od nikoga nije imala pomoći bivša ministrica dr.sc. Nada Šikić predala je Državnom odvjetništvu prijavu protiv Vlade RH kojom je predsjedavao premijer Zoran Milanović jer je protivno pravnoj stečevini RH kao i EU podigao optužnicu na štetu građana koje predstavlja u Vladi RH.

hrt pretraga

Facebook Komentari