Vlatka Vukelić: “Parohu Petru Olujiću tijekom Domovinskog rata u Sisku nije falila dlaka s brade”

Hu-benedikt

Piše: Dražen Prša

Na redakciju Hrvatske danas priopćenje za javnost nam je poslala dopredsjednica HSP AS Vlatka Vukelić kojega prenosimo u cijelosti:

U državi u kojoj vlada podijeljenost zbog svjetonazorskih, političkih i ideološki različitih pogleda, posebno zabrinjava kada isto potiče osoba koja bi trebala promicati sve suprotno od navedenog.

Dugogodišnji sisački pravoslavni svećenik Petar Olujić posljednjim svojim istupom u medijima šokirao je brojne svoje sugrađane, a posebno branitelje i stradalnike Domovinskog rata.

Pod okriljem „ekumenizma“, „bratske ljubavi“ te „u duhu opraštanja i pomirenja“ paroh Olujić skrenuo je pozornost na 595 ubijenih Srba u Sisku 1991. godine. Spomenuo je da je raspolagao s popisom ubijenih srpskih civila, zaposlenika Željezare, Rafinerije, bolnice i pošte, a iznenađuje da ne raspolaže preciznim podacima, njihovim identitetom odnosno imenom i prezimenom.

Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević oštro osuđuje neargumentirano baratanje s brojkama bez ikakvih dokaza. Ukoliko postoji popis od 595 ubijenih srpskih civila pozivamo paroha Olujića da izađe u javnost s imenima ubijenih te da se o tome oglase mjerodavne institucije. Razni popisi u maniri Save Štrbca kazneno su djelo u RH i nadamo se da će institucije i na ovakve javne iskaze adekvatno reagirati. Isto tako postavljamo pitanje zašto tek sada progovara o tim navodnim stradanjima i zbog čega je tolike godine šutio?

Također se u intervjuu osvrnuo i na ubojstvo prvog katoličkog svećenika u Domovinskom ratu Antuna Grahovara, koji je ubijen od srpske zločinačke ruke. Petar Olujić je izjavio da je ubijen od običnih kriminalaca te prozvao sisačkog biskupa Vladu Košića zbog njegovih ukaza na to da je svećenik ubijen upravo od zločinačke ruke.

Relativizirajući činjenice o Domovinskom ratu po principu „oni su prvi počeli“ i iznoseći podatke o tom razdoblju kao da je odslušao huškački tečaj Milorada Pupovca, podsjećamo paroha Olujića koji je čitavo vrijeme Domovinskog rata bio u Sisku pri čemu mu nije pala ni dlaka s brade.

Izbjegavanje pitanja poput: tko je bio agresor, tko je u Hrvatskoj palio katoličke crkve, sela i gradove itekako je važno, jer Hrvati nisu palili ni ubijali po Vojvodini, Beogradu ili Nišu.

Hvale vrijedan je poziv paroha Olujića na pokajanje, praštanje i pomirenje. Ključno je pokajanje. Rado ćemo ćuti riječi kajanja onih kojisu izvršili agresiju na naš grad, a nakon takve geste uvjereni smo da ni biskup Vlado Košić neće odbiti pruženu ruku pomirenja. Hrvatski narod prašta, ali ne zaboravlja, piše dr. sc. Vlatka Vukelić.

Facebook Komentari