Sberbank odobrio Agrokoru novih više od dvije milijarde kn kredita, sad isplaćuju i izravno nekim dobavljačima

Financijski krugovi spekuliraju da su Sberbank i Agrokor dogovorili novi kredit u iznosu od 300 milijuna eura. N1 je tražio potvrdu te informacije od Sberbanke, no Sberbank tu informaciju nije htjela ni potvrditi, ali ni demantirati.

N1 neslužbeno doznaje kako je Agrokor sa Sberbankom još sredinom veljače uspio postići dogovor o novom kreditu. Činjenica jest da je novi kredit odobren sredinom veljače. Novac se ne isplaćuje odjednom nego u nekoliko tranši, kada to Agrokoru zatreba.

Za prvu tranšu u iznosu od 60 milijuna eura za vraćanje dijela duga dobavljačima, Agrokor je s Rusima prvotno morao dogovoriti koji dobavljači su na listi prvenstva za vraćanje duga. Taj dogovor postigli su krajem veljače nakon čega je Sberbanka isplatila dogovorenu sumu. Nepovjerenje u Ivicu Todorića i Agrokor je toliko da Sberbanka taj novac nije direktno isplatila Agrokoru već dijelu dobavljača Konzuma kojima Agrokor trenutno najviše duguje.

Prva tranša ni približno nije dovoljna da Agrokor trenutno smiri situaciju u kojoj se našao. Nakon toga uslijedio je kasnovečernji sastanak u Vladi o kojem je N1 već izvještavao. Navodno se u jednom trenutku razmatrala i opcija da Agrokor podigne još jedan kredit kod HBOR-a koji bi u tom slučaju osigurao značajniji kredit kako bi se pomoglo Agrokoru, no od toga se navodno odustalo čemu svjedoče i izjave Bože Petrova i Andreja Plenkovića kako država neće pomagati Ivici Todoriću.

Agrokor je potom od Sberbanke zatražio i drugu tranšu dogovorenog kredita u iznosu od 40 milijuna eura. Doznajemo kako je od tog iznosa Sberbank u četvrtak isplatila nešto više od 20 milijuna eura i to ponovno direktno dobavljačima.

Već nekoliko mjeseci se spekulira kako Rusi žele zasjesti u Upravu Agrokora čemu svjedoče i navodi da su i oni također bili na sastancima u hrvatskoj Vladi. Kako doznajemo, trenutni cilj Rusa je zauzeti ključne pozicije u samoj Upravi, poput mjesta člana Uprave za financije, kako bi bili sigurni da će uspjeti naplatiti svoja potraživanja pa makar to značilo i prodaju ključnih tvrtki unutar Agrokora, ukoliko za to bude bilo potrebe.

I država, ali i kreditori od Agrokora traže što hitniji plan restrukturiranja. Agrokor bi, ukoliko dobije cijeli iznos kredita od Sberbanke, tim novcem trebao vratiti dio dugovanja prema dobavljačima, ali i porezne dugove prema državi.

Koliko je situacija ozbiljna za cijelu državu pokazuje i činjenica da su državna regulatorna tijela, kako doznaje N1 televizija, pristupila analizi subjekata pod svojim nadzorom, poput banaka, osiguravajućih društava i ostalih financijskih institucija kako bi utvrdili utjecaj mogućeg bankrota Agrokora na stabilnost cjelokupnog financijskog sustava. Primjerice, takve detaljne podatke za Agrokor tražila je I Hanfa što je svojevrstan presedan.

Facebook Komentari