Mediji pišu da su Rusi već preuzeli Agrokor i da je Todorić eliminiran, a sve putem posebnog Escrow računa

Kako N1 neslužbeno doznaje, Agrokor je sa Sberbankom dogovorio novi kredit. Prva tranša je 60 milijuna eura. No, nepovjerenje Sberbanke u Agrokor i Ivicu Todorića je toliko da novac zapravo ide dijelu dobavljača kojima se najviše duguje. Kako saznajemo transakcija se radi putem posebnog Escrow računa.

Što je Escrow račun?

Escrow račun služi kako bi osigurale dogovorene financijske transakcije. Obično postoji nekoliko strana koje su uključene u dogovor oko otvaranja Escrow računa: kupac, prodavač i banka kao posrednik. Ovaj račun garantira kupcu da će sredstva koja su stavljena na račun biti plaćena nakon ispunjenja svih uvjeta oko kojih su sve strane dogovorile kada su plaćale račun.

Kupac položi novac na Escrow račun Sberbanke koja onda garantira da će novac biti isplaćen ili vraćen u skladu s uvjetima iz dogovora. To znači da će novac, ako su uvjeti ispunjeni, trasnferirati prodavaču, a ako nisu novac će biti vraćen kupcu.

Ovaj se račun otvara isključivo za jednu, određenu transakciju te se poslije zatvara.

U konkretnom slučaju ovo možemo gledati kao svojevrsni namjenski kredit Sberbanke Agrokoru.

Iz poruka vladajućih posljednjih dana koji su govorili kako im cilj nije sačuvati vlasnika, već sustav, te potvrđenih sastanaka Vlade i Sberbanke može se iščitati da Vlada zastupa one kojima je Agrokor najviše dužan, a ruska banka ne daje novac direktno Agrokoru, već sama plaća njegove dugove. Sberbank već sad kontrolira Agrokorove financijske poslove.

Na ovo se može gledati kao na svojevrsno razrješnje Ivice Todorića, a Sberbanka zainteresirana je za preuzimanjem nadzora nad restrukturiranjem Agrokora.

Podsjetimo, Bloomberg je već jučer pisao kako je Ivica Todorić je tik pred gubitkom nadzora nad kompanijom. Bloomberg se pozvao na upućene izvore, ali bez službenog komentara iz Agrokora ili njegovog najvećeg kreditora Sberbanka.

Sberbank, kažu izvori na koje se poziva Bloomberg, traži da Todorić prepusti kontrolu kreditorima za vrijeme pregovora o restrukturiranju.

Facebook Komentari